Observadores del Mar llança un nou projecte per fer front a la pesca fantasma

21/06/2022

  • La pesca fantasma està causada pels arts de pesca abandonats o perduts, que suposen el 70 % dels plàstics abocats a l'oceà cada any
  • Una xarxa d'acció coordinada en el mediterrani se centrarà en reunir informació i retirar aquests artefactes, així com del rescat de tortugues marines atrapades
  • La plataforma de ciència ciutadana Observadores del Mar és l'eina per centralitzar les dades d'albiraments de pesca fantasma

 

 

Imatge: Tortuga anellada en art de pesca perdut, víctima de pesca fantasma

 

Esporles, 22 de juny de 2022. Cada any s'aboquen a l'oceà 8 milions de tones de plàstic. D'ells, el 70 % són arts de pesca abandonats o perduts, segons estima l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO). Aquests arts de pesca constitueixen la pesca fantasma, un problema lligat a activitats de pesca rudimentàries, no regulades o il·legals que amenaça la biodiversitat, la sostenibilitat de la pesca i la seguretat de la navegació.

 

 

Per fer front a aquesta amenaça, institucions de recerca, centres de rescat de fauna marina, autoritats portuàries, centres de busseig i associacions de pescadors i navegants han creat una xarxa d'acció coordinada en el Mediterrani occidental i central. Les accions d'aquesta xarxa se centraran en reportar aquesta problemàtica, reunir informació i retirar aquests artefactes perillosos a la deriva, així com el rescat de tortugues marines atrapades en ells.

 

 

Com a eina central per a la coordinació d'aquesta xarxa, s'ha posat en marxa el projecte Pesca Fantasma a Observadores del Mar, una plataforma de ciència ciutadana marina de referència a Espanya que integra les dades de la ciutadania per a la conservació marina. Aquestes dades, validades per l'equip científic responsable del projecte, serviran per a la gestió adequada d'aquesta xacra al Mediterrani.

 

 

“Els arts de pesca abandonats o perduts són una amenaça per a la pesca, la fauna marina i la seguretat a la mar. Tots podem ajudar a combatre aquesta amenaça, per això fem una crida a la ciutadania perquè reporti aquesta problemàtica a Observadores del Mar” declara Ricardo Sagarminaga, responsable de l'equip científic del projecte Pesca Fantasma i president de l'entitat Alnitak.

 

 

La xarxa d’acció està coordinada per: Alnitak, Hombre y Territorio, ICTS SOCIB, Equinac, Fundación Palma Aquarium, Save the Med, APERRS, Carbopesca. A més, diverses entitats col·laboren activament: NOAA - NMFS, USFWS, Nature Trust Malta, CECAM, CEGMA, ANSE, Oceancare, entre altres.

 

 

Sobre  Observadores del Mar

 

Observadores del Mar està coordinat per centres de recerca marina del CSIC (Institut de Ciències del Mar, ICM; Centre d’Estudis Avançats de Blanes, CEAB; Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, IMEDEA; Institut Espanyol d'Oceanografia, IEO; i Sistema d'Observació Costaner de les Illes Balears, SOCIB) i compta amb la participació d'experts i expertes de diferents centres de recerca —nacionals i internacionals. En total, un centenar de científics i científiques s'encarreguen de validar tota la informació que la ciutadania puja a la plataforma.

 

 

Així mateix, Observadores del Mar és soci del projecte LIFE INTEMARES, que coordina la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. A Balears, la plataforma té una aliança amb la Fundació Marilles, i a Canàries col·labora activament amb RedPromar, per enfortir la ciència ciutadana marina en totes les illes.

 

 

 

Coordinat per:

En aliança amb:

 

 


Font: IMEDEA (CSIC-UIB)

Més informació: