Un projecte de l’IMEDEA per emmagatzemar CO₂ en zones volcàniques rep un ajut Proof of Concept del Consell Europeu de Recerca

26/01/2023

El projecte CO2SINk, dirigit per l’investigador de l'IMEDEA Víctor Vilarrasa, ha rebut un ajut de 150.000 euros del Consell Europeu de Recerca en la darrera convocatòria del programa Proof of Concept.

 

 

 

 

 

 

 

 

Aquest projecte explora les possibilitats de comercialització d'un nou concepte d'emmagatzematge geològic que ajudi a eliminar les grans quantitats de CO2 presents en l'atmosfera. “Aquest concepte innovador consisteix a injectar diòxid de carboni en zones volcàniques profundes, on l'elevada temperatura fa que l'aigua arribi a tenir una densitat menor que la del CO₂ i, per tant, aquest s'enfonsa, la qual cosa redueix de manera significativa el risc que es produeixin fugides d'aquest gas d'efecte d'hivernacle cap a l'atmosfera”, ha assenyalat Vilarrasa.

Llocs com Islàndia, un país on el 66% de l'energia que es consumeix prové d'energia geotèrmica, compten amb experiència en la injecció i extracció de fluids en zones volcàniques, i, per tant, són candidats per a ser pioners en la implementació d'aquest concepte d'emmagatzematge de CO₂.

“A Espanya, no obstant això, quasi no hi ha coneixement del potencial de l'energia geotèrmica com a font d'energia renovable. Combinar l'emmagatzematge de CO₂ en zones volcàniques profundes amb la producció d'energia geotèrmica de molt alta temperatura podria ser una manera excel·lent d'acostar-se a l'objectiu de les emissions zero”, ha precisat l'investigador de l’IMEDEA (CSIC-UIB).

Proof of Concept

El programa Proof of Concept té l’objectiu d’ajudar els científics a reduir la bretxa entre els descobriments derivats de la investigació de frontera i la seva aplicació pràctica, i inclouen el suport per impulsar les primeres fases de la seva comercialització. Aquest finançament forma part del programa d’investigació i innovació de la Unió Europea Horizon Europe.