Ciència a tot tren: experimenta la ciencia a través de un viaje en el tren de Sóller

27/10/2023

Una vintena de científics i científiques de diverses institucions públiques de recerca a Balears s'han unit per a dur a terme Ciència a tot tren, una proposta emmarcada en la Setmana de la Ciència i la Innovació que convida a tots els públics a experimentar la ciència a través d'un viatge en l'emblemàtic tren de Sóller. L'esdeveniment tindrà lloc el pròxim 11 de novembre i consistirà en micro-xerrades científiques dirigides als passatgers del tren i activitats al poble de Sóller.

Aquest esdeveniment té com a objectiu traslladar a la ciutadania la ciència que es desenvolupa en els laboratoris de Balears a un entorn que reuneix aspectes culturals, etnològics i naturals de gran valor. En concret, científics i científiques compartiran amb els passatgers del centenari tren de fusta de Sóller els seus últims avanços i coneixements a través d'una sèrie de micro-xerrades divulgatives, en un trajecte per la Serra de la Tramuntana, Patrimoni de la Humanitat. En arribar a Sóller, el públic tindrà l'oportunitat de visitar algun dels centres culturals rellevants de la zona, com són el Jardí Botànic de Sóller, el Museu de la Mar-Port de Sóller i el Museu Balear de Ciències Naturals. Les xerrades continuaran en el trajecte de tornada a Palma.

 

Quan i com?

L'activitat tindrà lloc el dissabte, 11 de novembre. El xiulet del tren indicarà la sortida des de l'estació de Ferrocarrils de Sóller en la plaça de Espanya de Palma, programada a les 10 hores. L'horari de retorn des de Sóller serà a les 16.30 hores. Les persones que s'inscriguin a la visita al Museu de la Mar de Sóller hauran d'agafar el tramvia en la mateixa estació.

 

Una activitat oberta i gratuïta

L'esdeveniment està obert a persones que tinguin interès per la ciència, i ofereix una oportunitat perquè els i les participants coneguin la recerca que es desenvolupa a la seva regió de manera accessible i entretinguda.

L'activitat és completament gratuïta, encara que hauràs d'adquirir entrades (t'expliquem més a baix com).

L'organització de l'esdeveniment tindrà en compte si hi ha persones amb necessitats especials, per la qual cosa serà fonamental especificar-lo en els camps del formulari habilitats per a tal fi i avisar amb suficient temps d'antelació perquè l'equip pugui planificar-lo (màxim fins a 5 dies abans de l'esdeveniment).

Edat recomanada: Les xerrades científiques tindran un to divulgatiu, encara que no estan específicament adaptades a menors de 6 anys.

Entrades

Per a pujar-te a Ciència a tot tren, aconsegueix les teves entrades gratuïtes aquí. Hauràs de mostrar les teves entrades a la porta de l'estació i et donarem una polsera identificativa, amb la qual podràs pujar al tren i gaudir de les actvidades complementàries. L'aforament màxim de públic és de 300 persones: No et quedis sense la teva entrada i reserva ja!

Com amb si les meves entrades per a les activitats complementàries?

Per a la visita guiada en el Museu de la Mar-Port de Sóller, hauràs de seleccionar l'opció corresponent a l'hora d'adquirir les teves entrades. Capacitat màxima: 25 persones.

Per a les visites al Jardí Botànic de Sóller i al Museu Balear de Ciències Naturals no és necessari reservar. Només caldrà mostrar l'entrada de Ciència a tot tren o la polsera identificativa.

 

Programa

Xerrades al tren de Sóller

El programa de les xerrades es nunciará pròximament.

Les xerrades poden ser tant en espanyol com en català.

HORARIS DEL TREN:

     10.00 Sortida de l'estació de Palma. IMPORTANT: Cal estar 30 minuts abans per a rebre la teva polsera identificativa i agafar el teu seient al tren. La sortida es realitzarà puntual i el tren no espera!

     10.45 Arribada a la localitat de Sóller.

     16.30 Sortida de l'estació de Sóller.

     17.15 Arribada a Palma.

Activitats complementàries: Visites a museus a Sóller i Port de Sóller

Entre els trajectes d'anada i tornada que comprenen aquesta aventura, Ciència a tot tren també convida als seus curiosos passatgers a descobrir alguns dels centres culturals rellevants de la localitat de Sóller, com són el Jardí Botànic, el Museu de la Mar-Port de Sóller i el Museu Balear de Ciències Naturals.

 

HORARIS DE LES ACTIVIDAES COMPLEMENTÀRIES:

     11.00 Visita lliure per la localitat de Sóller i visites als museus citats.

     11.00 Sortida amb tramvia al port de Sóller. Només per a persones inscrites en l'activitat Visita guiada al Museu de la Mar.

     12.00 Visita guiada al Museu ded la Mar-Port de Sóller.

     15.30 Últim tramvia des del port de Sóller a la localitat de Sóller. Només per a persones inscrites en l'activitat Visita guiada al Museu de la Mar (troba informació sobre com obtenir la teva reserva en l'apartat anterior Entrades i visites)

     16.30 Sortida de l'estació de Sóller.

 

Important: S'ha d'estar en les estacions 30 min. abans de les sortides.

 

Qui organitza aquesta activitat?

Aquesta activitat està organitzada conjuntament entre la Universitat de les Illes Balears (UIB), la Delegació Institucional del CSIC a les Illes Balears, l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB).

 

Col·laboracions

Aquest esdeveniment és possible gràcies a la col·laboració de Ferrocarril de Sóller, S. a.; el MUCBO, que engloba el Jardí Botànic de Sóller i el Museu Balear de Ciències Naturals; el Museu Marítim de Mallorca; i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia - Ministeri de Ciència i Innovació, i la participació del Centre Oceanogràfic de Balears (COB, IEO-CSIC); la unitat territorial de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME); el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB); l'Institut de Recerca Agroambiental i d'Economia de l'Aigua (INAGEA), i la Fundació Institut de Recerca Sanitària de les Illes Balears (IdISBa).