Àrees naturals protegides: Insuficients per si soles per revertir la pèrdua de biodiversitat.

28/11/2023

  • L'estudi revela que només un petit percentatge d'espècies es beneficia dels efectes d'aquestes reserves

Enmig de la creixent preocupació per la pèrdua accelerada de biodiversitat arreu del món, un nou estudi liderat per investigadors de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) en col·laboració amb el Centre d'Investigació per al Canvi Ecològic de la Universitat de Hèlsinki, llança llum sobre els efectes de les àrees naturals protegides. L'estudi, realitzat al llarg de quatre dècades i que ha avaluat 638 espècies animals, conclou que les àrees protegides no són capaces, per si soles, de revertir la pèrdua de diversitat biològica.

Tot i que les àrees protegides es consideren essencials per combatre la disminució de biodiversitat, les conclusions d'aquest estudi posen de manifest que només una petita proporció d'aus, mamífers, plantes i fitoplancton estudiats se'n beneficia explícitament de la protecció en aquestes àrees. En el millor dels casos, aquestes reserves naturals aconsegueixen una desacceleració del declivi poblacional d'algunes espècies, tot i que aquest efecte no és uniforme en totes elles, per la qual cosa resulta una solució incompleta i parcial. 

 

Foto: Milá real Autor: Miquel Gomila

 

És necessari implementar mesures addicionals per maximitzar el seu impacte

Els resultats indiquen que la grandària de l'àrea i el temps d'aplicació de les mesures de protecció són factors crucials per millorar els resultats en termes de conservació, i aquest impacte positiu es nota de manera general en diverses espècies, independentment del seu estat d'amenaça o dels seus trets particulars, sent més evident en mamífers, plantes i fitoplàncton.

L'estudi conclou que, tot i que les àrees protegides són valuoses per protegir espècies, hàbitats i ecosistemes sotmesos a canvis constants deguts a factors globals, requereixen una atenció curosa. Fa una crida urgent a la comunitat científica i als responsables de polítiques ambientals, subratllant la necessitat apressant de mesures concretes com ampliar les àrees protegides, millorar-ne la connectivitat i afinar-ne la gestió, així com fer avaluacions rigoroses de la seva efectivitat, amb l'objectiu de maximitzar el seu impacte en la conservació de la biodiversitat.

 

Foto: Baldriga cendrosa Autor: Victor Paris

Andrea Santangeli, autor principal de l'estudi, comenta: "Les nostres troballes no han de desanimar-nos d'establir àrees protegides. Més aviat al contrari, demostren que aquestes àrees ens proporcionaran un temps preciós per contrarestar la ràpida pèrdua d'espècies. Protegir una àrea ajudarà a frenar la pèrdua local de moltes espècies, però al mateix temps, no podem aturar la pèrdua d'espècies simplement reservant petits fragments de terra aquí i allà i esperar resultats miraculosos".

 

Accedeix a la publicació original

Mixed effects of a national protected area network on terrestrial and freshwater biodiversity | Nature Communications