La desconnexió entre la producció de les pesqueres de petita escala i el consum local a les illes Balears: buscant un balanç entre tradició i innovació

13/05/2024

Un estudi recent liderat per l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA CSIC-UIB) ressalta la urgent necessitat d'adoptar enfocaments sostenibles per a assegurar la continuïtat de les pesqueres de petita escala i preservar el seu valuós llegat cultural i econòmic al Mediterrani.

 

Les pesqueres de petita escala (SSF), que operen prop de la costa i són gestionades sovint per comunitats locals o famílies, es caracteritzen per mètodes de captura menys invasius i una menor capacitat de captura en comparació amb les flotes industrials. Encara que crucials per a la seguretat alimentària i el manteniment local, aquestes pesqueres enfronten desafiaments que van des de la disminució de recursos fins a estratègies de gestió que afavoreixen la reducció de l'esforç pesquer i l'augment de les importacions de productes de la mar.

L'estudi, que s'ha centrat en les illes Balears, destaca la importància social i econòmica de les SSF en el Mediterrani occidental i la seva estreta relació amb el teixit cultural local. Dirigit per la Dra. Silvia de Juan, l'equip investigador va aplicar mètodes directes com a qüestionaris en persona a pescadors en nou ports pesquers i enquestes telefòniques a consumidors, per a relacionar la producció de les pesqueres locals amb els hàbits de consum de productes marins. Els resultats revelen que els pescadors d'aquestes pesqueres enfronten barreres administratives significatives per a implementar estratègies sostenibles, com el turisme pesquer i les vendes directes.

A més, es va observar un baix consum de productes de la mar locals entre els consumidors, principalment a causa del desconeixement de les espècies locals i l'elevat preu d'aquest producte, destacant la necessitat d'intervencions dirigides.

Per a superar aquests desafiaments, els investigadors suggereixen un enfocament integral que inclou la sensibilització sobre les espècies locals entre els consumidors, el control dels preus locals i la promoció de productes certificats. També subratllen la importància de reduir la burocràcia i fomentar la participació activa de les SSF en la presa de decisions relacionades amb la gestió pesquera.

“Les troballes revelen un sector pesquer envellit, arrelat en tradicions familiars, que actualment es veu limitat per un marc administratiu que no reflecteix les realitats actuals ni les necessitats de les comunitats costaneres. Aquestes pesqueres són càpsules del temps, preservant mètodes de pesca que són tant sostenibles com culturalment significatius. No obstant això, perquè aquestes comunitats no sols sobrevisquin sinó que també prosperin, és essencial que les polítiques s'actualitzin per a facilitar la innovació local i fomentar la col·laboració entre els pescadors i els mercats moderns. Necessitem estratègies que no sols conservin aquestes pràctiques, sinó que també les adaptin al context socioeconòmic actual, permetent a aquestes comunitats transformar els seus llegats en vehicles de manteniment sostenible”, Dra. Silvia de Juan.

 

Foto: Exemplar de Coryphaena hippurus, conegut popularment com "llampuga" 

“Existeix una desconnexió significativa entre la pesca local i els hàbits de consum. Mentre que espècies tradicionals com la llagosta, la “llampuga” i la sépia són comunament pescades, el consum local està dominat per espècies que sovint són importades, com el salmó, l'orada i el llobarro. Això pot indicar una falta de coneixement sobre les espècies locals i els seus beneficis, o una preferència per productes que es perceben com més convenients o assequibles, com els peixos importats o d'aqüicultura. Aquests resultats subratllen la importància d'educar als consumidors sobre els beneficis de comprar i consumir peix local, que no sols dona suport a l'economia local i les pràctiques de pesca sostenible, sinó que també pot oferir avantatges en termes de frescor i valor nutritiu." Dr. Andrés Ospina-Alvarez.

 

Referència

A threatened heritage: Sustainable alternatives for Mediterranean small-scale fisheries

Silvia de JuanAna Ruiz-Frau Sebastián Villasante Andres Ospina-Alvarez