Josep Alós Crespí

Ecologia Marina
Científico Titular
Oficina: 2007

Sóc un ecòleg marí interessat en les conseqüències ecològiques i evolutives de la variació en la història de vida, comportament i fisiologia dels peixos.

  • Quines són les causes i les conseqüències de les diferents estretègies  en la història de vida dels peixos? 
  • Com afecten les històries de vida individuals a la sostenibilitat i dinàmica dels ecosistemes marins? 
  • Com afecten l'explotació (pesqueries) i els canvis ambientals imposats pel canvi climàtic o les invasions biològiques a les històries de vida dels peixos? 
  • Com podem integrar la dimensió humana en el desenvolupament sostenible dels oceans? 

Aquestes són les meves principals preguntes de recerca que intento esclarir produint noves teories, generant dades científiques amb nou mètodes d'última generació (tecnologies d'Animal Tracking, intel·ligència artificial i -omics d'alt rendiment), i utilitzant un enfocament transdisciplinari que integra la societat a la ciència amb l'objectiu final de preservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, mars i recursos marins, tal com promouen les Nacions Unides (ODS14).

Breu biografia - El 2007, com a estudiant de postgrau, em van concedir el meu primer projecte com a investigador principal. El 2011, vaig completar el meus estudis de Màster en Ecologia Marina i em vaig guanyar un contracte nacional competitiu per realitzar el meu doctorat (FPI). Vaig defensar el meu doctorat amb menció honorífica a la Universitat de les Illes Balears (UIB) el 2013, i mentre encara era un estudiant de doctorat, em van concedir la prestigiosa beca postdoctoral Marie Curie (MSCA-IEF, ~15% de taxa d'èxit) per desenvolupar la meva primera etapa postdoctoral (2014-2015) en un grup líder mundial en sistemes socioecològics (IGB, Alemanya). El 2015, vaig guanyar (~13% de taxa d'èxit) un prestigiós contracte postdoctoral Juan de la Cierva-formació (Goverment espanyol). Vaig ser classificat en primer lloc dels investigadors postdoctorals espanyols amb 1 a 3 anys d'experiència (d'un total de 108) en el panell "biologia i ecologia d'animals i plantes" segons el meu historial. Durant aquest període, vaig unir-me al grup d'invasions biològiques a IMEDEA-CSIC (Espanya), on vaig introduïr una nova dimensió en la meva recerca explorant el paper dels canvis de règim en la complexitat socioecològica de les poblacions marines. En juny de 2017, vaig ser guardonat (~14% taxa d'èxit) amb un contracte Juan de la Cierva-incorporación (Govern espanyol) per cobrir la meva tercera etapa postdoctoral. El 2017, vaig ser classificat en segon lloc dels postdoctorands espanyols amb 4 a 6 anys d'experiència (d'entre 103) en el panell "biologia i ecologia animal i vegetal", segons el meu historial. Al mes d'agost del 2019, vaig ser guardonat (~7% taxa d'èxit) amb un contracte Ramon y Cajal - el contracte postdoctoral més prestigiós d'Espanya. Vaig classificar en tercer lloc dels postdoctorands espanyols amb 5 a 12 anys d'experiència (d'entre 257) en el panell "Ciències i tecnologia ambientals", segons el meu historial. Vaig ser investigador Ramon y Cajal des del 01/2020 fins al 11/2021. Des de desembre del 2021, sóc científic titular (funcionari de carrera) al Departament d'Ecologia Marina del IMEDEA (CSIC-UIB) i soc Professor Associat (60 hores per any acadèmic) al Departament de Biologia de la UIB desde l'any 2021.