IMEDEA dia a dia: Pablo Arechavala
- Pablo Arechavala es investigador Juan de la Cierva en el IMEDEA (UIB-CSIC)
Foto: Pablo Arechavala en su despacho del IMEDEA (Autora: Charina Cañas)
Esporles, 13 d'abril de 2018. Pablo Arechavala és llicenciat en Biologia Marina (2006) i doctor en Ciències del Mar (2012) per la Universitat d'Alacant. Després d'estar tres anys de postdoc a Trondheim (Noruega), al NINA - The Norwegian Institute for Nature Research, va tornar a Espanya a gaudir de la seva paternitat i buscar feina. Des del gener de 2017 treballa en el Grup d'Ecologia de Peixos de l'IMEDEA, amb un contracte Juan de la Cierva d'incorporació amb el qual estarà fins al gener de 2019.
A la pregunta «què fas aquests dies?», ens contesta que treballa en ecologia, biologia i comportament de peixos i que a hores d'ara estan embolicats amb diversos projectes. Un és sobre l'ecologia dels peixos pipa, dins el projecte Hippoparques del Pla nacional, en què estudien l'ecologia tròfica i la biologia de les poblacions dels peixos pipa en particular i dels singnàtids en general, a la costa de Mallorca i a Cabrera.
També està ajudant en la realització d'una tesi doctoral dins el projecte Phenofish per a l'estudi de les adaptacions fenotípiques dels peixos i veure la variabilitat interindividual, és a dir, el comportament diferent de cada individu i com això pot afectar els estocs pesquers o la pesca en general. En aquests moments treballen sobre el comportament de la vaca (Serranus scriba) a les instal·lacions del LIMIA (una unitat associada a l’IMEDEA), on fan diferents experiments en aquaris i en tancs sobre vulnerabilitat, personalitat, etc. En aquestes instal·lacions i també com a part de la tesi de l’estudiant, estan intentant desenvolupar una nova metodologia d'utilització de càmeres com una eina per avaluar i gestionar les poblacions costaneres de peixos, veure la vulnerabilitat de les espècies, etc. La idea és distribuir les càmeres aquest estiu per tot el sud de Mallorca, per fer censos visuals en el medi natural intentant abastar àrees marines amb diferent grau de protecció i veure si funciona aquesta metodologia.
En aquests moments també està analitzant les dades finals sobre comportament i ecologia de les poblacions de pop a Mallorca, projecte personal que va dur a terme durant 2017, del qual han sortit diverses tesis de màster i de grau, del qual s’han publicat ja diverses coses i que acabarà possiblement els propers mesos.
D'altra banda, participa en el projecte FishEthoBase, coordinat per l'associació suïssa 'Fair-Fish International', on estudia els indicadors comportamentals de l'estrès i el benestar dels peixos de cultiu i d'experimentació. Ara mateix està fent uns experiments de comportament en orada (Sparus aurata), també al LIMIA.
Durant la primavera-estiu, que és l'època de realització d'experiments i mostrejos, passa la major part del temps a les instal·lacions del LIMIA, perquè pràcticament tots els experiments els fa allà. A l'IMEDEA hi sol anar generalment per a reunions, ajudar els estudiants, temes de paperassa, i en els períodes que no té experiments o sortides de camp, en els quals es dedica més a escriure i analitzar les dades.
Codirigeix una tesi de màster, en la qual ajuda en els treballs d'anàlisi de continguts estomacals de singnàtids al laboratori i amb els mostrejos de camp, i una tesi de grau sobre el comportament del pop. També és tutor de diversos estudiants de pràctiques de grau de diverses universitats.
Una gran part del seu temps d'oficina la dedica també a escriure projectes per aconseguir finançament per fer més experiments o per aconseguir una futura postdoctoral. En aquests moments n’està demanant diverses, entre elles una Ramón y Cajal, per continuar a l'IMEDEA treballant en la mateixa línia.
El setembre de 2017 va assistir al Summer Shoal 2017 on Fish Ethology & Welfare, a Monfalcone (Itàlia), un petit workshop de comportament i benestar de peixos, i aquest any anirà al Congrés Ibèric d'Ictiologia (SIBIC), que tindrà lloc al juny a Faro (Portugal).
Foto: Pablo Arechavala mirant la morfometria de singnàtids al laboratori de l'IMEDEA (Autora: Charina Cañas)
Font: IMEDEA (UIB-CSIC)