Reunió d’experts europeus sobre la mar Mediterrània
- L’IMEDEA (CSIC-UIB) reuneix a la UIB físics i oceanògrafs de les principals institucions científiques europees per ampliar el coneixement sobre la mar Mediterrània
Mallorca, 7 de octubre de 2014. Conèixer amb precisió els balanços de calor i de massa de la mar Mediterrània és de summa importància per entendre millor com funciona el clima de la nostra regió. La temperatura, el contingut de sal i el nivell de la mar estan determinats per la combinació de diferents elements amb la interacció amb l’atmosfera, les contribucions dels rius i els intercanvis laterals en els estrets de Gibraltar i del Bòsfor. Quantificar i entendre com varien aquests components és una passa essencial per entendre el funcionament de la mar Mediterrània i poder projectar com evolucionarà durant les pròximes dècades.
Al llarg dels dies 9 i 10 d’octubre, una quarantena de científics europeus de diferents especialitats es reuneixen a la Universitat de les Illes Balears per compondre una visió integrada de la mar Mediterrània. Tal com remarca el doctor Gabriel Jordà, investigador de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i organitzador del taller, «aquesta reunió ens podria conduir a una millora significativa del coneixement del sistema mediterrani com un tot». Jordà precisa que «l’objectiu principal d’aquesta reunió és tornar a determinar els balanços de massa i calor de la mar Mediterrània mitjançant l’avaluació de la consistència i la incertesa dels seus diferents components i des de diferents enfocaments (a partir de mesures in situ, teledetecció i modelització numèrica). Gràcies a la contribució d’experts de diferents camps, esperam poder compondre la visió més precisa fins a la data sobre quins elements fan un paper en els canvis de temperatura, salinitat i nivell de la mar Mediterrània».