L'IMEDEA (CSIC-UIB) I EL CLUB NÀUTIC PORTIXOL AÚNAN LES SEVES FORCES PER LA CIÈNCIA

18/11/2009

  • Els representants d'ambdues institucions signaran un conveni de col·laboració per al desenvolupament d'activitats d'investigació científiques associades als esports nàutics i la sostenibilitat del litoral.

Demà 20 de novembre, D.ª Beatriz Morales i D. Miquel Martorell, Directora de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (CSIC-UIB) i Vicepresident 1ª del C.N. Portixol respectivament, subscriuran un conveni de col·laboració per a continuar amb la labor de difusió científica que tant el IMEDEA com el C.N. Portixol van portar a terme aquest estiu. Aquest acord es farà oficial amb la rúbrica del document a les 11 hores del matí en la seu del Club Nàutic Portixol i a més dels responsables d'aquestes dues entitats, també donarà suport l'acte D. Rafael Palmer, Gerent de l'Associació de Clubs Nàutics.

Gràcies a aquest conveni, el IMEDEA aconseguirà l'autorització per a amarrar en el Club una de les embarcacions de les quals el centre disposa per a realitzar tasques científiques, com els mostrejos o recomptes d'embarcacions, per exemple. La 'Donzella', de 5,5 m d'eslora i propietat del CSIC, podrà utilitzar així un lloc d'amarri propietat del Club, sempre que el CSIC, a través del IMEDEA, desenvolupi en les instal·lacions del C.N. Portixol labors docents, reunions cientificotècniques i conferències que siguin d'interès per al Club.

L'ÈXIT DE LES ACTIVITATS INICIADES EN 2009 HA MOTIVAT LA FORMALITZACIÓ DEL CONVENI

La relació entre el C.N. Portixol i IMEDEA no és nova. Ja al llarg d'aquest any 2009, científics i estudiants pre i post doctorals del centre d'investigació han portat a terme una sèrie d'activitats de divulgació científica que ha estat acollida amb gran èxit i entusiasme pel públic. Pep Alós, un dels membres de l'equip de Ictiología del Departament d'Ecologia i Recursos Marins del IMEDEA i monitor en algunes de les accions divulgatives afirma que 'les trobades de pesca recreativa que hem organitzat i aquells en els quals col·laborem són molt bé rebuts pels pescadors, i a més, a nivell científic suposen una eina directa per a obtenir valuoses dades de camp'. El propi Alós va anar l'encarregat de coordinar la primera escoleta de pesca responsable i educació ambiental infantil, amb l'ajuda del C.N. Portixol i la D. G. de Pesca, en la qual tots els dijous més d'una desena de nens van gaudir i van aprendre les talles mínimes que han de tenir les captures que aconsegueixen els pescadors, les espècies més comunes de les Illes Balears, els esquers més òptims per a cada espècie, i sobretot, la necessitat de protegir l'entorn i els recursos dels quals disposem en les illes. A més d'aquesta activitat, els investigadors i investigadores del IMEDEA han impartit xerrades sobre pesca responsable, gestió pesquera i biologia marina entre els pescadors associats al Club. Igualment, i atès que els Mitjans ocupen un paper molt important en la transferència de coneixement científic a la Societat, s'han fet presentacions de projectes destinades a fomentar la producció de notícies científiques en la premsa local, com va anar el cas de la presentació del projecte CORVINA.