L'APB i el CSIC renoven la col·laboració per a l'ús del far del Cap Salines mitjançant un conveni

16/04/2015

  • Des de 2005 és L'única estació Científica d'Investigació Costanera de Mallorca.
     
  • Es donarà continuïtat de las  sèries temporals iniciades al marc de l'estudi dels Impactes del canvi global a la Mediterrània.

 

collagefirmaconveniofaroapbcsic
D. José Ramón Urquijo (CSIC) y D. Alberto Pons (APB) procediendo a la firma del nuevo convenio. En la presentación han participado también la Directora del IMEDEA (CSIC-UIB), Beatriz Morales y la Dra. Núria Marbà, quien ha expuesto los principales hitos científicos conseguidos en la estación de investigación costera del faro de Cap Salines. Autora: Natalia Martín (IMEDEA CSIC-UIB)

 

 

Mallorca, 17 d'abril de 2015. L'Autoritat Portuària de Balears (APB) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), han renovat avui dematí la col·laboració per a la gestió i ús de les dependències del far del Cap Salines com a estació d’investigació costanera, mitjançant la signatura d'un nou conveni que garanteix la continuïtat de les activitats relatives a experimentació i observació del medi ambient que es realitzen des de fa deu anys.


El president de l'APB, Alberto Pons, ha destacat que "acords com aquests aconsegueixen l'objectiu de trobar usos alternatius a les antigues dependències dels faroners per a allotjar iniciatives molt enriquidores per a tots". Per part seva, el vicepresident del CSIC, José Ramón Urquijo, ha avançat que en el far "es donarà continuïtat a les sèries temporals iniciades en el marc de l'estudi dels impactes del canvi global a la Mediterrània, contribuint així a apropar la ciència de excel·lència a la societat ".


Els treballs d'investigació en el far de Cap Salines es van iniciar per part de l'IMEDEA (CSIC-UIB) l'any 2005, gràcies a la signatura del primer conveni de col·laboració entre ambdues entitats el 2003, que va possibilitar la creació de la primera i única estació d'investigació costanera de Mallorca. L'activitat científica d'aquests deu anys a l'estació de Cap Salines ja ha permès obtenir importants sèries temporals de la temperatura del mar i dades meteorològiques, anàlisis quinzenals o mensuals de paràmetres químics i biològics de l'aigua de mar, l'avaluació anual de l'estat de la praderia de Posidònia i la publicació de trenta-cinc articles en revistes científiques internacionals, entre elles Science, Nature i PNAS.

 

Lloc privilegiat

 

collagefaro


La localització del far en una àrea protegida -a la reserva marina del Migjorn de Mallorca i a les rodalies del Parc Nacional de Cabrera- el fan idoni per observar l'efecte del Canvi Global sobre els ecosistemes marins mediterranis. La situació, equipament científic i les infraestructures creades -laboratoris, sales de reunió i accés al mar- ha permès a més de les observacions estables, la celebració de disset campanyes de mostreig i trenta tallers científics amb la participació de més de dos-cents investigadors nacionals i internacionals. A l'estació també s'han organitzat activitats formatives, dirigides a estudiants de grau i postgrau, i de divulgació de la ciència a alumnes de secundària, batxillerat i formació professional durant diferents edicions de la Setmana de la Ciència de les Illes Balears.

 

La signatura d'aquest nou conveni permetrà impulsar l'activitat científica i formativa a les Illes Balears mantenint una estació de referència internacional en els estudis costaners, donar continuïtat a les sèries temporals iniciades el 2005 i col·laborar amb l'APB en temes mediambientals.

---------------------------------

Font: IMEDEA(CSIC-UIB) / APB (traducció Catalá). Anexos: (1) Hitos y Objetivos nuevo convenio (adjuntos)  (2) Memoria 10 años E.I.C. Faro Cap Salines