'La Mar de Ciència', concurs per a joves artistes interessats en la ciència i el mar

18/01/2016

mdc_submarino

 

  • El gener comença La Mar de Ciència: Concurs per a joves artistes interessats en la ciència i el mar, un certamen de dibuix, vídeo i relat adreçat a estudiants de primària i secundària organitzat pel CSIC, la FECYT, Obra Social “la Caixa” i la ICTS SOCIB.
     
  • Concebut com una eina de divulgació científica, l'objectiu és que els estudiants coneguin que la ciència i la tecnologia marina són essencials per a conèixer i conservar els nostres oceans, mars i costes.
     
  • Els treballs es poden presentar a la web del concurs: www.lamardeciencia.es, fins el 10 de març de 2016.
     
  • Els guanyadors podran participar en una campanya oceanogràfica al mar Balear i visitar el parc nacional  de Cabrera a les Illes Balears i l'IMEDEA (CSIC-UIB).


Palma, 18 de gener 2016. Més del 70 per cent de la Terra està ocupat per aigua i, d'ella, gairebé un 97% és salada. «El que sabem és una gota d'aigua; el que ignorem un oceà», deia Isaac Newton i la seva cita podria ajustar-se perfectament al nostre coneixement del medi marí.

 

En els oceans s'inicia el “cicle de l'aigua”. Ells són els grans reguladors del clima terrestre i produeixen la major part de l'oxigen que tenim en l'atmosfera i, malgrat ser fonamentals per a la nostra existència, són els grans desconeguts , Què sabem dels processos que tenen lloc en els oceans?.

 

En tractar-se d'un medi d'enorme extensió, hostil i de difícil accés, amb una dinàmica en la qual intervenen factors físics, químics, geològics i biològics es necessita, d'una banda, una instrumentació i desenvolupaments tecnològics especialitzats i per una altra, una recerca multidisciplinària. Què coneixen els més joves de la ciència que es duu a terme en el medi marí? Saben que la ciència i la tecnologia marina són essencials per conèixer i conservar els nostres oceans, mars i costes i millorar així la vida i els ecosistemes a la Terra.

 

Amb el objectiu d’apropar la ciència i la tecnologia marina als més joves, l'Obra Social “la Caixa” i la ICTS SOCIB, a través del projecte Medclic: el Mediterrani a un clic, per una part, i per altra, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) – Unitat de Cultura Científica a les Illes Balears -, i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), promouen aquest concurs, adreçat a estudiants de primària, i secundaria, amb l'objectiu de millorar, des de l'aula o en família, la comprensió dels mars i oceans, i propiciar entre els més joves, la reflexió sobre els reptes científics als que s'enfronta la societat per a conèixer-los i conservar-los.

 

Aquesta activitat, i amb ella el mar i el seu valor com a ecosistema, es concep com una eina de divulgació que apropa les ciències marines i la professió d'oceanògraf als més joves, fomentant la seva creativitat i potenciant l'expressió d'idees o coneixements, a través del dibuix, el llenguatge audiovisual i la narrativa.

 

El valor afegit en aquesta iniciativa l’aporta la col·laboració d’entitats compromeses amb la gestió, l’educació i la divulgació de la ciència, com el Govern de les Illes Balears a través de la Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Investigació i Turisme; el Consell General de Col·legis de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències (CDL); i l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB).

 

El concurs compta amb una pàgina web www.lamardeciencia.es, on s'ofereix informació detallada relativa a condiciones, modalitats, fases, premis, bases i informació legal. També disposa d'una secció de materials i recursos educatius relacionats amb les ciències marines, adaptats als diferents nivells d'ensenyament, per poder treballar a l'aula o a casa, i inspirar-se a l'hora de realitzar propostes.

 

La inscripció i l'enviament de dibuixos, vídeos i narracions es realitzarà a través de l'esmentada web fins el dia 10 de març. Els menors d'edat necessiten estar representats i autoritzats pels seus professors o pares.

 

La participació està oberta a nens i joves, estudiants de primària i secundària (fins als 17 anys), de totes les comunitats autònomes.

 

Els temes proposats són: Què és la ciència per a tu?, En què ha millorat la ciència la teva vida? Creus que la ciència pot ajudar a conservar els nostres mars?, De gran vull ser oceanògraf, Què saps del mar Mediterrani?, etc.

 

La participació serà individual i s'estableixen tres modalitats:

  1. Dibuix: s’han de presentar en format A4, amb un títol i una descripció de 50 a 100 paraules. La tècnica serà lliure.
  2. Vídeo: es presentaran audiovisuals de màxim 1 minut i mig. El format del vídeo és lliure; podrà consistir en la concatenació d'imatges vinculades per un guió únic, en una presentació oral, o en un diàleg entre dues o tres persones, una animació en 3D, stop motion, etc. En el Facebook del concurs es podrà accedir a exemples i tutorials.
  3. Relat/redacció: es presenta en una pàgina A4 amb font Calibri pt. 11 amb espaiat entre línies 1.15 i títol. El format pot ser una redacció, una poesia, una entrevista, un relat de ficció, un conte, etc.

El participant podrà presentar un únic treball en la modalitat que triï.

 

Els treballs de dibuix, vídeo i relat finalistes, 20 per categoria i modalitat, seran seleccionats per un jurat format per tècnics de divulgació del Consell Superior d'Investigacions Científiques, de la ICTS SOCIB, d'Obra Social “la Caixa” i de la Fundació Espanyola de la Ciència i la Tecnologia (FECyT) que valoraran la originalitat i creativitat, l'adequació a la temàtica del concurs i la capacitat d'expressió tenint en compte el mitjà i format utilitzat.

 

Aquests treballs finalistes s'exhibiran a la web del concurs a partir del 15 de març.

 

Els sis guanyadors finals, un per categoria i modalitat, seran seleccionats pel públic general, que podrà expressar via Facebook les seves preferències del 15 al 30 de març.

 

L'anunci dels guanyadors es realitzarà el 31 de març a la web del concurs.

 

Els guanyadors del concurs podran gaudir amb dos adults (pare i mare), d'un cap de setmana a les Illes Balears (viatge i estada), per a participar en una campanya oceanogràfica a bord del catamarà SOCIB i visitar el parc natural i reserva marina de l'Arxipèlag de Cabrera i l'IMEDEA (CSIC-UIB).

 

Els organitzadors d'aquest certamen pretenen que el professorat s'impliqui en aquest projecte, promovent-lo i donant suport a les iniciatives del seu alumnat. Aquesta implicació ha de limitar-se, com és lògic a la promoció i l'assessorament. Hi haurà una menció especial al professor/a i al centre dels estudiants que presentin el conjunt de treballs millor valorat pel jurat.

 

El professor/a guardonat/da amb la menció especial, podrà també participar d'aquest cap de setmana científic a les Illes Balears (viatge i estada) amb un acompanyant.

 

La Mar de Ciència es desenvoluparà d'acord amb el següent calendari:

 

  1. Inscripció i participació: fins el 10 de març de 2016
  2. Valoració del jurat: de l'11 al 14 de març de 2016
  3. Votació popular en línia a través de Facebook dels dibuixos, vídeos i narracions finalistes a la web de La Mar de Ciència: del 15 al 30 de març de 2016
  4. Anunci de guanyadors: 31 de març de 2016

 

Si sou professor o professora d'educació primària o secundària o teniu fills en aquests nivells d'educació, no dubteu en animar-los a que participin en aquest concurs. El simple fet de participar serà una experiència molt gratificant. Si resulten guanyadors, tant la participació en una campanya oceanogràfica amb investigadors i instrumental científic real, com les activitats per conèixer el medi marí del parc natural marítim i terrestre de l'Arxipèlag de Cabrera a les Illes Balears i l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA CSIC-UIB), seran inoblidables per a ells i aquells que els acompanyin.

Per últim, és important consultar les bases, donat que la participació en aquest concurs suposa la seva acceptació total.

Bases PDF Cartell PDF


INFORMACIÓ I CONTACTE:
Rosa María Rodríguez. Cultura i Divulgació Científica.
Unitat de Cultura Científica i de la Innovació. Delegació del CSIC a les Illes Balears
Tel.: +34 971 43 97 63 |rosa.rodriguez@orgc.csic.es
--------------------------
Font: IMEDEA (CSIC-UIB) / Deleg. CSIC Illes Balears