Campanya IRENE-CALYPSO per a Investigació de l'Intercanvi Vertical al Mediterrani Occidental

18/07/2017

 

Foto: (esquerra a dreta): Tom Farrar (WHOI), Andrew Davies (WHOI), Mara Freilich (WHOI), Ananda Pascual (IMEDEA), Amala Mahadevan (WHOI) i Simón Ruiz (IMEDEA)

 

 

 

Esporles, 19 de juliol de 2017. Avui comença la campanya IRENE-CALYPSO destinada a la investigació dels intercanvis verticals a les capes oceàniques superficials de la Mediterrània Occidental, finançada per l'Oficina d'Investigació Naval (ONR) dels EUA.


Hi col·laboren l’IMEDEA (UIB-CSIC) i el SOCIB de Mallorca, Espanya, i la Institució Oceanogràfica WoodsHole (WHOI), de Massachusetts, EUA.


Avui, 19 de juliol, el Catamarà d'Investigació del SOCIB ha sortit de Mallorca cap a la Mar d'Alborán, amb vuit científics i altres vuit tripulants a bord, per mostrejar durant una setmana el front d'Almeria-Oran. El seu objectiu és investigar el transport vertical i l'intercanvi de masses d'aigua en aquest front.


El Catamarà d'Investigació del SOCIB està equipat amb instrumentació adequada per estudiar una regió de fort contrast de densitats entre l'aigua salada mediterrània procedent del nord i l’aigua del sud procedent de l'Atlàntic, més recent. La Mar d’Alborán és una regió de corrents forts; els instruments de deriva, que retransmeten la seva posició via satèl·lit en temps real, documentaran amb precisió els corrents superficials en aquesta regió.


Simultàniament el vaixell desplegarà i recuperarà diversos instruments (CTD, undergoingCTD i planejadores o robots submarins) per a mesurar a alta resolució la salinitat i la temperatura als 300 metres superiors. Una boia amb instrumentació subsuperficial registrarà les velocitats en el front.


Mitjançant seqüenciació i citometria s’identificaran les diferents comunitats de fitoplàncton en el front que sorgeixi de l’estudi dels paràmetres físics obtinguts.

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: Blog IRENE-CALYPSO.