El GEDA (IMEDEA) posa a punt un sistema per identificar les colobres d'Eivissa

19/12/2018

 

 

Foto: Collage amb fotografies del cap de diferents serps (Autor: Andreu Rotger)

 

 

 

Esporles, 20 de desembre de 2018. Andreu Rotger, del Grup d'Ecologia i Demografia Animal de l'IMEDEA (GEDA-IMEDEA), mostra per primera vegada, aplicat a un estudi de control de fauna invasora, l'ús d'un programa informàtic de fotoidentificació (APHIS) per al reconeixement individual del patró d'escates del cap de la població de serp de ferradura (colobra de ferradura) a Eivissa.

 

 

La serp de ferradura és una espècie invasora a l'illa d'Eivissa que va ser introduïda a principi del segle XXI, transportada dins oliveres i altres arbres ornamentals.

 

 

El programa informàtic APHIS (Automatic Photo Identification Suite) va ser dissenyat fa uns anys pel Grup d'Ecologia de Poblacions de l'IMEDEA (ara, GEDA-IMEDEA) i la Fundació IBIT, i una de les seves funcions és reconèixer patrons prèviament marcats.

 

 

Mitjançant un estudi pilot de marcatge-captura-recaptura dut a terme enguany en una parcel·la d'unes cinc hectàrees a Eivissa, es va fotografiar el cap de tots els individus capturats i recapturats durant un mes per comprovar que el patró d'escates que tenia cada serp era únic. Les fotos varen ser analitzades amb l’APHIS, amb el qual se’n delimità l'àrea d'interès amb tres punts de referència i es dibuixà en aquesta àrea el patró que tenia cada individu, marcant les interseccions de les escates amb diversos punts (vegeu la imatge).

 

 

Per comprovar la validesa del mètode i saber en tot moment de quin individu recapturat es tractava, es varen marcar amb un xip totes les serps capturades per primera vegada. La totalitat de les recaptures amb xip varen ser reconegudes per l’APHIS de manera automàtica. Gràcies a la seva precisió, els pocs o nuls efectes negatius que té per als individus i el seu baix cost, la identificació automàtica dels patrons d'escates mitjançant fotografies sembla ser una metodologia que cal tenir en compte en estudis de poblacions animals, sobretot en camps aplicats com és el de control de plagues.

 

 

La informació obtinguda va ser molt útil per conèixer una mica més el comportament de l'espècie, el moviment dels individus i les preferències d'activitat i hàbitat. Aquestes dades proporcionen informació de molt de detall, que serà clau en la gestió de campanyes futures de control d'aquesta espècie invasora.

 
 
 
 
Foto: Punts de referència (punts vermells grossos) i patró d'escates dibuixat amb els punts vermells més petits (Autor: Andreu Rotger)

 

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: