Coronavirus: un doctorand de l'IMEDEA explica per què hem de quedar a ca nostra i rebenta les xarxes socials

18/03/2020

 

Foto: Raúl Muñoz enregistra el vídeo a ca seva després d'haver escoltat la intervenció dels ministres el diumenge 15 de març de 2020

 

 

Esporles, 19 de març de 2020. Raúl Muñoz Jiménez, microbiòleg doctorand de l'IMEDEA que actualment treballa a l'Hospital Universitari Son Espases, el diumenge 15 de març, amb motiu de la crisi provocada pel coronavirus, va penjar, al seu compte de YouTube, el vídeo 'Coronavirus: informació contra la frustració que ens espera', en què explica, d'una manera molt divulgativa i clara, per què té sentit que quedem a ca nostra, encara que en una setmana tot haurà empitjorat (sense que sigui una conspiració).

 

 

El vídeo s’ha fet molt popular a les xarxes socials i hores d'ara ja té 55.906 visualitzacions. El jove hi explica, amb gràfics molt senzills, per què hem de tenir paciència, encara que la setmana que ve els casos continuaran augmentant a un ritme no desitjat.

 

 

Gàfic 1

Gràfic 1:

- Línia verda discontínua: capacitat de la sanitat (nombre de pacients que poden ser atesos en els hospitals)

- Corba vermella: evolució de la pandèmia si no es prenen mesures (podria ultrapassar el nombre de malalts que és capaç de suportar la sanitat)

- Corba verda: si s’adopten mesures, la pandèmia avançarà més a poc a poc (la sanitat serà capaç d’atendre tots aquests malalts)

 

Gràfic 2

Gràfic 2:

- Corba verda: aquestes corbes, al principi, són molt planes, però de sobte pugen de manera exponencial. Això vol dir que el temps que tenim per reaccionar és molt curt, de molts pocs dies, des que la situació creix a poc a poc i sembla que no passa res fins que es descontrola completament.

Si s'haguessin adoptat les mesures al principi sembla que no hi hauria raons alarmants per posar tot el país en estat d'alarma i fet tancar tots els negocis.

Les mesures s’han pres en el punt en què s'han pres i és molt fàcil cometre errors, com ara permetre la manifestació del 8M.
 

Gràfic 3

Gràfic 3:

- A les Illes Balears, el dia 8 estàvem al nivell que marca el gràfic. Fins i tot els dos dies següents semblava que s'estabilitzava i que realment no hi havia motiu d'alarma. No obstant això, dos dies després es va duplicar el nombre i ha continuat creixent fins diumenge (30 pacients el dia 13 i 55 el dia 15). Al vídeo, Raúl comenta que la predicció de la corba és que continuarà pujant de manera exponencial i que segurament seran més de 100 pacients a partir del dimarts (i així ha estat).
 

Gràfic 4

Gràfic 4:

Encara que en aquests moments estem tancats a ca nostra, hem de tenir en compte que, des adquirim el virus per contagi en el moment 0 i fins que se’n manifesten els símptomes, passen uns quants dies.

 

Gràfic 5

Gràfic 5:

La majoria de la gent en desenvolupa els símptomes el dia 5, el 6 o el 7després del contagi, i després, ja no tantes, cada dia fins als 14 dies. Les persones que estaven malaltes el dia 15 a les Illes Balears (55) és la gent que fa 7 dies, és a dir, el diumenge 8, el dia de la manifestació, va contraure el virus. Per aquesta mateixa regla de tres, la gent que se’n va contagiar el divendres 13, el dia anterior al fet que es decretés l'estat d'alarma, es posarà malalta a partir del dia 20. Si projectam la corba fins al dia 20 (les dades surten del full), podem arribar als 400 malalts, és a dir, en només una setmana passaríem de 30 a 400.

Per això, encara estarem tancats una setmana. La cosa empitjorarà en lloc de millorar.

Però no, no és inútil que estem tancats a ca nostra. Mirau per què:

 

Gràfic 6

Gràfic 6:

Ara som al principi de la corba vermella i aquesta primera setmana d'aïllament, inevitablement, no veurem gens de millora en l'estat. La corba creixerà pel temps que el porta a la malaltia d’expressar els símptomes des que s'adquireix el contagi, però, com més bé fem l'aïllament, abans aconseguirem que la trajectòria de la corba vermella s'acosti a la verda i torni a ser plana, la qual cosa permetrà que la sanitat pugui tolerar el nombre de malalts.

 

 

La millora, si tot va bé, la veurem a partir del dilluns de la setmana que ve (23 de març), si fem bé l'aïllament.

 

 

Així és que, PACIÈNCIA i molt d'ÀNIM, no ens queda altre remei!

 

 

Coronavirus: informació contra la frustració que ens espera (YouTube)

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: