Es descobreixen les fonts de l'origen del plom trobat en els voltors gràcies a isòtops estables i el seguiment que se n’ha fet amb GPS

30/06/2020

  • El plom que es troba en els voltors prové de la superfície de la terra i de les municions de caça
  • La signatura isotòpica de plom en els voltors era més pròxima a la de la superfície de la terra, però aquesta similitud va disminuir en l'àrea on hi havia més activitat de caça major
  • L'elevada concentració de plom en la sang dels voltors s'explica per l'activitat de caça en l'àrea d'alimentació individual
  • Els voltors podrien estar exposats a fonts de plom a centenars de quilòmetres de les colònies

 

 

 

 

Esporles, 1 de juliol de 2020. Un estudi recent amb participació de l'Animal Demography and Ecology Unit de l'IMEDEA demostra que la signatura isotòpica de plom en els voltors s'acostava més al de la superfície de la terra que la procedent de les municions, tot i que semblava que disminuïa significativament en l’àrea on hi havia més activitat de caça major.

 

 

La identificació de les fonts de plom en els voltors i altres espècies s'ha abordat clàssicament mitjançant comparacions d'isòtops estables, però les signatures d'isòtops extremadament variades que es troben a la munició dificulten aquesta identificació quan se superposa amb les firmes de superfície de terra. A més, s'han fet suposicions relacionades amb l'exposició individual dels voltors a les fonts de plom sense conèixer les zones d'alimentació reals explotades per les aus.

 

 

En aquest estudi es combina l'anàlisi de la concentració de plom en sang, nous enfocaments d'isòtops estables per assignar l'origen de les dades de rastreig de plom i l'ús de GPS per investigar els principals llocs d'alimentació de 58 individus de dues poblacions de voltors ibèrics de la vall de l'Ebre i Cazorla. Els rangs d'alimentació difereixen pel que fa a concentració de plom de la superfície de terra i més intensitat de caça major.

 

 

A més, segons els rangs de llar individuals de les aus rastrejades, els models que expliquen la intensitat de l'activitat de caça varen explicar millor la major concentració de plom en sang en els voltors que l'exposició a la superfície de la terra. Tot i això, aquesta troballa també mostra que l'exposició a aquest metall de la superfície de la terra és més important del que es pensava.

 

 

La intoxicació per plom és una amenaça important per a la salut humana i per una gran quantitat d'espècies de vida silvestre. Els animals estan exposats a diverses fonts d’aquest metall, sobretot les municions de caça i el que està biodisponible en la superfície de la terra. És un problema de conservació important aclarir el paper que tenen ambdues fonts en l'exposició al plom, particularment per a les espècies potencialment afectades per l'enverinament amb aquest metall, com és el cas dels voltors.

 

 

Els voltors, per tant, sembla que estan exposats de manera constant a quantitats basals de plom de terra i, de forma excepcional, a quantitats extraordinàries de plom de munició.

 

 

En el fil de Twitter següent, Eneko Arrondo (autor principal d'aquest estudi) ens explica els efectes tòxics d’aquest metall per a la salut no solament dels humans (Saturnisme), sinó també de la fauna (segueix-lo clicant sobre la imatge👇):
 

 

 

 

 

El Consell de Mallorca reconoce las colecciones del Imedea y la finca de Alfàbia como museográficas

La Comisión Técnica Insular de Museos del Consell de Mallorca ha aprobado este martes el reconocimiento como colecciones museográficas los fondos del Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (Imedea), situado en Esporles, y los de la finca de Alfàbia, en Bunyola. Así lo ha comunicado este martes la institución insular en una nota de prensa, en la que ha especificado que ya son diez los museos y las colecciones reconocidos por el Consell y que pueden acceder a las ayudas que convo ...

Leer más: https://www.europapress.es/illes-balears/noticia-consell-mallorca-reconoce-colecciones-imedea-finca-alfabia-museograficas-20200609150907.html

(c) 2020 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.
 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: