L'IMEDEA participa en les activitats del 'Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència' 2021

09/02/2021

 

Esporles, 10 de febrer de 2021. L'Assemblea General de les Nacions Unides va decidir proclamar l'11 de febrer Dia Internacional de la Dona i la Nina a la Ciència, amb l'objectiu d'aconseguir l'accés ple i equitatiu de les nines i les dones a la ciència. En aquest marc, la plataforma 11FBalears (a la qual pertany l'IMEDEA) organitza un programa d'activitats per visibilitzar el paper de la dona en l'àmbit de la R+D+I i fomentar les vocacions científiques (STEM) entre les nines.

 

 

ACTIVITATS:

 

 

Us presentarem tretze investigadores de l'IMEDEA d’edats i categories professionals diferents, les quals, a través d'un vídeo atractiu i dinàmic, responen onze preguntes relacionades amb la seva carrera científica: quan varen decidir ser científiques i per què; quin suport varen tenir de l’entorn més proper; si varen tenir alguna dona com a referent; si hi va haver algun estereotip o circumstància que els condicionà a l'hora de decidir ser científiques; si varen patir alguna discriminació en la carrera pel fet de ser dona; quin pes ha tingut la carrera com a científiques a l'hora de decidir ser mare; consells per a nines i dones joves, etc.

 

El vídeo es difondrà a partir del dijous dia 11 a través dels canals institucionals de l'IMEDEA (UIB-CSIC), que són:

 

Web: https://imedea.uib-csic.es/communication.php

Twitter: @IMEDEA_UIB_CSIC

Facebook: @imedeadivulga

Instagram: @imedea_uib_csic

YouTube: IMEDEA UIB-CSIC).

 

 

 

 

Han recopilat més de vint perfils de professionals dels dos centres del CSIC a les Illes Balears, que són l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i l'Institut de Física Interdisciplinària i de Sistemes Complexos (IFISC, CSIC -UIB). A més, ofereixen el testimoni de científiques del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB), en el qual participa el CSIC. Les investigacions que duu a terme el CSIC a les Illes Balears abasten una gran diversitat temàtica: des de l’oceanografia fins a les eines de supercomputació, passant per l'ecologia terrestre i les espècies invasores.

 

 

En aquest enllaç, podeu descarregar de franc el dossier Dones, CSIC Balears, en castellà i català. Així mateix, de l'1 a l'11 de febrer, coincidint amb els actes del Dia Internacional de la Dona i la Nina en la Ciència # 11F, el CSIC a les Illes Balears compartirem, en els nostres canals institucionals, els perfils de les participants de Dones, CSIC Balears. Seguiu-nos a Twitter, Facebook i Instagram.

 

 

 

Al programa Balears Fa Ciència d’IB3 Ràdio, Pelopantón (Luis Resines) ha proposat un joc d'investigació conjunta: trobar una científica, històrica o actual, de Formentera, que li falta per completar el Mapa de Dones STEM de les Illes Balears.

 

 

 

L’Institut Balear de la Dona dedica la setmana del 8 al 12 de febrer a parlar de dones que s’han dedicat i es dediquen a la investigació científica.

 

A través de les xarxes socials, farà difusió de dones científiques i parlarà de la seva gran aportació a la ciència.

 

 

 

Investigadores de l'IdISBa impartiran xerrades als alumnes en què els explicaran la seva experiència personal en el marc de la carrera investigadora. La intenció és despertar inquietud entre els més joves, suscitar interès per la ciència, crear rols femenins i promoure pràctiques que afavoreixin la igualtat de gènere en àmbits científics. L'activitat s’adreça a nins i nines de 5è i 6è de primària i de 1r i 2n d'ESO.

 

 

 

ICTS SOCIB ofereix un joc en línia educatiu, en castellà i català, als estudiants de secundària i al públic en general. L’objectiu és donar a conèixer jugant la importància de les dones científiques en l'oceanografia. Aquesta eina es basa en la plataforma gratuïta per a l'aprenentatge mòbil Kahoot!

 

 

 

En un salt de la mar al món dels podcasts, l'Associació Noctiluca ens activarà la imaginació amb una sèrie de cinc capítols en què narra les aventures reals de dones i la seva relació amb la mar i la ciència. Els estrenarà el dia 11 de febrer a les seves xarxes socials.

 

 

 

L'11 de febrer sabrem qui són els guanyadors de «Jo també vull ser científica», un concurs de vídeos escolars organitzat per la Direcció General de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, a través del CEP IBSTEAM. Ha consistit en grups d'alumnes que han creat anuncis dirigits a conscienciar el públic sobre la bretxa de gènere en la ciència, a més de fomentar vocacions científiques entre les nines.

 

 

 

Investigadores del Centre Oceanogràfic de les Illes Balears impartiran 25 xerrades a més de 300 alumnes de primària i secundària de centres educatius de Mallorca.

 

 

 

La Plataforma 11F Balears transmetrà en directe un just chatting, l'última moda de la plataforma Twitch que fa furor entre la població adolescent. Durant la transmissió, un grup de dones científiques conversaran i interactuaran amb el públic a través d'aquest canal de televisió en línia, que competeix amb Netflix o HBO com a vies d'entreteniment.

 

 

 

La doctora en Oceanografia Marina Sanz-Martín parlarà del canvi climàtic i de l'acidificació a l'oceà Àrtic, i també de la seva experiència al pol Nord.

 

Conferència i debat a CaixaForum, Palma. Dia 11 de febrer de 2021, a les 18.30 h. Nombre de places limitat al 30 per cent.

 

 

 

 

Llengua Materna és una distopia en la qual s'han eliminat els drets de les dones. Els homes tenen la supremacia absoluta. Les dones desenvolupen una llengua pròpia, feta per i per a dones, com a eina per impulsar el canvi social.

A la tertúlia, conduïda per les estudiants del grau de Llengua i Literatura Catalanes Núria Ripoll i Aina Sastre, hi participaran Laura Camargo, professora de Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la Universitat dels Illes Balears, i Eduard Castanyo, traductor de l’obra al català.

 

 

 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: