La Nit Europea dels Investigadors i les Investigadores acosta l’oceà al CaixaFòrum Palma de la mà del projecte «Ocean Night»

20/09/2022

 

 

 

 

Esporles, 21 de setembre de 2022. El divendres, 30 de setembre, l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, IMEDEA (CSIC-UIB) s'unirà a Palma a les celebracions de la Nit Europea dels Investigadors i les Investigadores, que es commemora simultàniament des de 2005 en més de 300 ciutats europees. 

 

En aquesta ocasió, l'IMEDEA convida el públic a gaudir de la ciència a través del projecte «Ocean Night», dedicat a conscienciar sobre la importància de l'oceà. Per això, compta amb personal investigador i tècnic que explicarà la seva tasca científica mitjançant diverses activitats lúdiques i gratuïtes, que es desenvoluparan durant l’horabaixa de divendres al CaixaFòrum Palma.

 

 

Els visitants que acudeixin a l'esdeveniment hi trobaran una fira científica, en la qual podran experimentar com l'excés de CO2 afecta el pH de l'oceà, observar altres mons microscòpics, acostar-se als peixos a través d'intel·ligència artificial, o imaginar com es desplaçarien si visquessin en un medi com la mel.

 

 

També hi haurà tallers per fer en família un mural de fantàstiques diatomees, o per posar-se a la pell dels científics i científiques a través d'un joc s’haurà d'endevinar el contingut d'unes caixes misterioses … 

 

 

Per a un públic més adult, la jornada compta amb sessions de microxerrades científiques amenitzades amb dinàmiques d'improvisació, a càrrec de la companyia Monstruas Impro.

 

 

Aquest esdeveniment està organitzat per ESCIENCIA, la Fundación La Caixa y l’IMEDEA (CSIC-UIB) a través del projecte «Ocean Night».

 

A més, també en el marc de la Nit Europea dels Investigadors i les Investigadores, el dia 9 d'octubre hi haurà una passejada científica molt especial a bord del veler Rafael Verdera, programada pel projecte «Ocean Night». Científiques i científics del grup d'ictiologia de l'IMEDEA —que estudien el comportament de les espècies de peixos més emblemàtiques de les illes Balears— parlaran de la seva feina en aquest vaixell clàssic botat el 1841, mentre posen el rumb cap al Cap Enderrocat. Un cop allà, el públic a bord podrà participar de les tasques típiques de mostreig que duu a terme l'equip científic i  gaudirà d'un bany a la mar. L'activitat serà gratuïta i accessible per a tothom que s'hi inscrigui a través del correu electrònic: comunicacio@imedea.uib-csic.es

 

Una nit per donar a conèixer qui hi ha darrere dels avenços científics

 

La Nit Europea dels Investigadors és un projecte de divulgació científica promogut per la Comissió Europea dins de les accions Marie Skłodowska-Curie del programa Horitzó 2020. L'objectiu principal és acostar els investigadors i les investigadores a la ciutadania per donar a conèixer la feina que fan, els beneficis que aporten a la societat, i la repercussió que tenen a la vida quotidiana.

 

«Ocean Night», un projecte ambiciós de divulgació dels oceans

«Ocean Night» (‘Nit de l’oceà’, en català) és una proposta per a la Nit Europea dels Investigadors, dins del programa marc Horitzó Europa, promoguda per 5 centres marins del CSIC: l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), que és qui la lidera; l'Institut de Ciències del Mar (ICM); el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB); l'Institut d'Investigacions Marines (IIM); i l'Institut de Ciències Marines d'Andalusia (ICMAN). L'objectiu del projecte és fomentar la cultura oceànica, conscienciar sobre la relació profunda que hi ha entre la nostra societat i l'oceà, així com promoure la recerca marina per crear un futur sostenible.

 

Programa d’activitats de l’IMEDEA (CSIC-UIB):

Data: 30 de setembre de 2022

Lloc: CaixaFòrum Palma. Plaça de Weyler, 3 (Palma)

Horari: de 17 a 20 hores

Accés: gratuït. Inscripcions a la pàgina web del CaixaFòrum Palma

 

FIRA DE LA RECERCA

 

Horari: de 17 a 20 hores, amb inscripció prèvia a la web de CaixaFòrum Palma.

 

·       Moviéndonos con el océano. Eugenio Cutolo i Daniel Tarry

·       Dinámica de parásitos y huéspedes de fitoplancton: desde Cala Santanyí hasta todo el Mediterraneo. Mary Kane (en anglès)

·       ¿Cómo nadarías si vivieras en la miel? Medea Zanoli i Luc Zorrilla

·       Ecosistemas insulares y cambio global. Isa Donoso, Pau Enric Serra i Enric Gomis  

·       La lucha de los microorganismos marinos contra la gravedad. Òscar Guadayol

·       Cambio climático y acidificación oceánica. Susana Flecha i Elvira Mayol Alcover

·       Inteligencia artificial: estudiando peces en el nuevo milenio. Arancha Lana, Margalida Barceló i Marco Signaroli

·       Persiguiendo a los peces. Eneko Aspillaga, Aina Pons i Martina Martorell

·      ¿Qué pasó con la nacra? ¿Conoces a su prima la "Nacra de la roca"? Iris Hendriks

 

TALLERS

 

·       Mystery Boxes. ¿Cómo se hace la ciencia? Francesca Font i Marco Polin.

 

Horari: 1a sessió a les 18 hores i segona sessió a les 19 hores.

Inscripció prèvia a la web del CaixaFòrum Palma

A través del mètode científic, els assistents hauran d'endevinar el contingut misteriós de diferents paquets barrejant experiments, raonament i discussió. A partir de 10 anys.

 

·       Wonderful Diatoms. Joan Font.

 

Horari: 1a sessió a les 18.30 hores i segona sessió a les 19.45 hores

Inscripció prèvia a la web del CaixaFòrum Palma.

Els més petits podran conèixer el desconegut i microscòpic món de les diatomees. Les pintaran en una làmina de paper, les retallaran i faran un megapòster de diatomees davall la mar. A partir de 4 anys.

  

LA RECERCA A ESCENA (MICROXERRADES)

 

 

Horari: 1a sessió a les 18 hores i segona sessió a les 19 hores.

Inscripció prèvia a la web del CaixaFòrum Palma.

 

Una sèrie de microxerrades científiques amenitzades amb humor i improvisació.

 

 

·       Restauración de Posidonia oceanica: cómo, cuándo, dónde y por qué. Inés Castejón

·       Moviendo arena: el papel de las olas en la protección de la costa. Alejandro Orfila

·       Bienvenidos a la jungla microbiana. Oscar Guadayol 

·       ¿Cómo puede ayudarnos la Inteligencia Artificial a investigar la ecología de peces? Aránzazu Lana

·       ¿Qué te cuentas, Oceanografía? Gotzon Basterretxea 

 

PASSEIG CIENTÍFIC A BORD DEL VELER RAFAEL VERDERA

 

Data: 9 d’octubre de 2022

Recorregut: port de Palma - cap Enderrocat - port de Palma

Horari: pendent de confirmar

Accés: gratuït. Inscripcions al correu electrònic: comunicacio@imedea.uib-csic.es. Aforament limitat.

  

 

 


Font: IMEDEA (CSIC-UIB)

Més informació: