Onze estudiants per refermar l’obtenció d’energia neta

09/01/2024

  • Una trobada científica a Palma impulsa un programa de formació adreçat a estudiants de doctorat amb l’objectiu de desenvolupar solucions innovadores per millorar l’aplicació de fonts d’energia provinents del subsol.

 

  • Fins l’any 2027 es posaran en marxa onze projectes que comptaran amb l’assessorament i el suport d’investigadors i empreses de tot Europa.

 

Entre el 27 de novembre i l’1 de desembre va tenir lloc a Palma la primera trobada de la xarxa doctoral europea de geoenergies SMILE MSCA-DN, formada per quinze científics provinents de centres de recerca, universitats i empreses del sector, i onze estudiants internacionals de doctorat. La reunió, liderada per un equip científic de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), ha suposat el tret de sortida per posar en marxa un programa de formació que ajudi a implantar innovacions i millores en l’aplicació de tecnologies geoenergètiques, un repte en la consolidació d’energies renovables i de reducció d’emissions de CO2 a escala mundial. 

Foto: Estudiants de la trobada amb Victor Vilarrasa, Investigador a l'MEDEA.

La trobada ha servit per identificar les accions específiques del programa europeu SMILE, que cerca formar, durant els pròxims tres anys, una nova generació de joves investigadors, permetre’ls desenvolupar les habilitats i coneixements necessaris per cultivar la independència en els seus esforços de recerca i, alhora, facilitar-los la troballa de solucions innovadores i revolucionàries en el camp de la geoenergia. En concret, els onze estudiants que ara formen part de la xarxa SMILE MSCA-DN tindran fins l’any 2027 per contribuir a desplegar exitosament fonts d’energia subterrànies amb baixes emissions de carboni, tenint en compte la protecció de les aigües subterrànies i els ecosistemes relacionats. Entre les tasques que han de dur a terme, hi ha fer feina sobre modelatge de processos d’injecció i extracció de fluids en el subsol, aplicar tècniques de caracterització de roques al laboratori i monitorar la deformació del sòl utilitzant dades de camp de proves pilot altament instrumentalitzades. Mentrestant, els joves tindran l’oportunitat de desenvolupar la seva carrera investigadora en les diverses institucions adherides al projecte. 

 

«SMILE representa una oportunitat única per a aquests onze estudiants, ja que els atorga formació rellevant per construir el seu futur professional i desenvolupament personal, però també un paper actiu en la lluita contra el canvi climàtic. En definitiva, es tracta que els seus assoliments contribueixin fer servir els recursos geològics de manera segura per afrontar un dels grans reptes als quals s’enfronta la societat: assolir unes emissions nul·les», explica Víctor Vilarrasa, coordinador de la xarxa doctoral SMILE i científic titular de l’IMEDEA.

 

Les geoenergies, com l’energia geotèrmica, l’emmagatzematge de CO2 i l’emmagatzematge subterrani d’energia tenen el potencial de reduir un 25 per cent les emissions totals de CO2 a l’atmosfera i, així, contribuir al compliment dels objectius de l’Acord de París sobre el canvi climàtic. Aquestes geoenergies ja s’empren, però a petita escala: l’energia geotèrmica compta amb tan sols un 0,5 per cent de la potència instal·lada mundial i s’emmagatzemen en el subsol 40 milions de tones de CO2 a l’any. Tanmateix, no es té un coneixement precís de com respondrà el subsol a mesura que augmenti l’escala, i la previsió és que l’energia geotèrmica subministri el 5 per cent de l’energia total i que s’emmagatzemin devers 8.000 milions de tones de CO2 a l’any cap a mitjans de segle.

 

Un programa europeu de referència per a la formació doctoral i postdoctoral

 

La xarxa SMILE MSCA-DN forma part de les prestigioses accions Marie Skłodowska-Curie, finançades pel programa Horitzó Europa (2021-2027) de la Unió Europea, que dona suport a l’excel·lència en la recerca i la innovació. Té com a objectiu desenvolupar solucions innovadores aplicades a la geoenergia mitjançant la formació d’una nova generació de joves investigadors per desplegar exitosament fonts d’energia del subsol amb baixes emissions de carboni i, alhora, protegir les aigües subterrànies i els ecosistemes relacionats. La integració de diferents disciplines (hidrogeologia, geomecànica, geoquímica, sismologia, geologia, teledetecció i realitat virtual) mitjançant la col·laboració estreta entre els seus components atorga al projecte potencial per aconseguir innovacions que accelerin el desplegament de les geoenergies a gran escala. 

 

L’acrònim SMILE està inspirat en els mètodes de recerca que impliquen un enfocament multidisciplinari i multiescala per avaluar els processos acoblats induïts per geoenergies.



Més informació: https://smile-msca-dn.eu/.