L'IMEDEA rep la visita del TREC

11/03/2024

Mallorca és una de les parades de mostreig i divulgació científica en les quals participen tant els laboratoris mòbils de l'EMBL.

 

El divendres, 8 de març, l'IMEDEA va rebre la visita del TREC (TRaversing European Coastlines), una expedició científica avançada que durant dos anys recorrerà les costes europees recopilant informació sobre la seva biodiversitat i ecosistemes.

Després de vuit mesos d'estudis a la costa atlàntica europea, el projecte 'TRaversing European Coastlines' (TREC) amplia la seva recerca al Mediterrani. TREC representa la primera iniciativa d'aquest tipus a Europa, investigant els ecosistemes costaners i la seva resposta als impactes humans mitjançant una metodologia unificada arreu del continent. La importància d'aquest estudi radica en el paper vital dels mars i les costes en la biodiversitat i la sostenibilitat d'ecosistemes més amplis, actualment amençats per alteracions antropogèniques que accelera la pèrdua de diversitat d'espècies i degraden els ecosistemes.

El propòsit central de TREC és l'estudi de la biodiversitat dels ecosistemes terrestres i marins i les seves interaccions. Els equips científics es centren en recaptar dades sobre aspectes com la presència de contaminants i les condicions ambientals com temperatura, salinitat i oxigenació. Per assegurar la precisió en l'estudi dels organismes en el seu entorn natural, el projecte porta el laboratori al lloc de mostreig, una estratègia que preserva la integritat de les mostres biològiques.

Amb un abast que abasta 120 llocs de mostreig costaners en 21 països europeus, TREC busca examinar la biodiversitat i l'adaptabilitat molecular de la vida a una escala sense precedents. L'estandardització en la presa de mostres arreu d'Europa facilitarà comparacions i anàlisis a un nivell abans inassolible.

Mallorca és la nova escala de TREC i l'IMEDEA va rebre els investigadors, establint sinergies i obrint les portes a futures col·laboracions.

El laboratori mòbil avançat del Laboratori Europeu de Biologia Molecular (EMBL) investigarà durant una setmana la biodiversitat marina costanera a les zones d'El Caragol, Portocolom i Platja de Muro.

Durant la seva visita, van dur a terme diverses activitats de divulgació, entre elles, un seminari impartit per la Dra. Kiley West de l'EMBL —titulat "TREC: un viatge científic per abordar els reptes ambientals"— i una activitat lúdica-educativa dirigida a estudiants de Batxillerat anomenada Nexus IslandNEXUS, que van dur a terme amb alumnes de l'IES Josep Font i Trias d'Esporles.

Foto: Alumnes de l'IES Josep Font i Trias de Esporles visiten les instal·lacions del IMEDEA Foto2: Mercedes Urdiain Asensio i Ramón Roselló durant una explicació del treball que desenvolupa el seu grup de recerca.