Troballa sense precedents: Les prades de Posidònia oceanica responen a l'escalfament del Mediterrani amb floració i pseudoviviparitat

22/05/2024

Un recent estudi liderat pel Institut Mediterrani d’Estudis Avançats ha revelat una relació entre l'escalfament de les aigües del Mediterrani i la floració de la Posidònia oceanica, oferint noves perspectives per a la protecció i conservació d'aquesta espècie clau.

Les prades marines, vitals tant per al medi ambient com per a l'economia, estan disminuint a tot el món a causa de les activitats humanes. No obstant això, en algunes àrees on s'han implementat mesures de protecció, com millorar la qualitat de l'aigua i regular l'ancoratge i la pesca d'arrossegament, s'ha observat una recuperació. Ara, l'escalfament global i les onades de calor marines representen una nova amenaça que està accelerant la seva degradació i pèrdua.

Posidònia oceanica, una espècie endèmica del Mediterrani, és molt vulnerable a l'escalfament, especialment tenint en compte la seva baixa capacitat de recuperació, perquè és una planta de creixement molt lent i amb reproducció sexual (floració) molt poc freqüent. No obstant això, en 2022, durant un període d'escalfament sense precedents en el Mediterrani Occidental, es va observar un episodi de floració massiva en les prades de Posidònia oceanica de Mallorca. Aquest esdeveniment sembla no ser aïllat, perquè s'han informat de floracions intensives en la costa francesa i a Sardenya després de l'onada de calor de 2022.

A més d'aquesta floració, i gràcies a la contribució de la ciència ciutadana (www.observadoresdelmar.es) es va observar que el 64% de les prades estudiades a Mallorca també van mostrar pseudoviviparitat, un fenomen extremadament rar en el món vegetal en el qual les plantes produeixen clons de la planta mare en lloc de flors. La pseudoviviparitat, una forma molt inusual de reproducció (present en unes 50 espècies de plantes a tot el món), pot ocórrer en resposta a condicions ambientals extremes. Aquest fenomen ha estat observat en plantes terrestres que habiten en entorns estressants, com a deserts i regions alpines. 

Aquest és el primer estudi que proporciona evidència morfològica i genètica de l'existència de pseudoviviparitat en Posidònia oceanica i que documenta aquest fenomen en múltiples llocs per a una planta marina.

 

"Aquest descobriment ha estat realment emocionant, perquè es tracta d'un fenomen fascinant molt desconegut, no solament a nivell de plantes marines, sinó en plantes del món en general, i obre tota una sèrie de preguntes sobre les implicacions que té per a la capacitat de Posidònia oceanica de recuperar-se a fenòmens d'estrès tèrmic com són les onades de calor".  Dra. Fiona Tomas Nash, signant de l'estudi.

 

Foto: Prada de Posidonia Oceanica

L'estudi també subratlla la importància de considerar la pseudoviviparitat en avaluar els mecanismes de resiliència de les prades marines enfront del canvi climàtic. La pseudoviviparitat pot tenir diverses implicacions per a les poblacions de prades marines, incloent-hi la resiliència enfront del canvi climàtic, la diversitat genètica, la distribució i expansió de les poblacions, i l'estructura de la població.

En resum, aquest estudi ofereix una nova comprensió de com les prades marines poden respondre a condicions ambientals extremes i destaca la necessitat de més recerca per a entendre completament les implicacions de la pseudoviviparitat i altres respostes adaptatives en les poblacions de fanerògames marines.

 

Referència

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0025326X24003710?via%3Dihub

Tomas, Fiona; Hernan, Gema; Mañez-Crespo, Julia; Arona, Andrés; Meléndez, Daniela Haverbeck; Reynés, Xesca; Delgado, Jonatan; Procaccini, Gabriele; Ballesteros, Enric

 

Notícies Relacionades

Un nou estudi aconsegueix avançar en la comprensió de la posidònia per a la seva conservació i restauració