Un al·legat en favor la recerca marina en el 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans.

07/06/2024

Conèixer els oceans, les seves interaccions amb l'atmosfera i els continents, els processos geoquímics que en ells ocorren i els organismes que els habiten, és fonamental per a la preservació de la salut del nostre planeta i, per tant, per al nostre futur en la Terra. Vivim en un ‘planeta blau’ en el qual els oceans exerceixen un paper vital en la regulació del clima i en el benestar social. Influeixen en les precipitacions i la temperatura ambiental, la qual cosa afecta la producció agrícola i als recursos hídrics terrestres. Els oceans són, a més, una enorme font de biodiversitat encara per descobrir i un reservori de biomolècules amb aplicacions que encara no som capaces de preveure. La recerca marina, cada vegada més tecnificada, proporciona el coneixement necessari per a la gestió i conservació dels oceans, garantint que es mantinguin saludables i resilients. A més, dona suport a la sostenibilitat de l'economia blava a través de la pesca, el turisme i el comerç marítim.

En el Día Mundial dels Oceansdes del IMEDEA (UIB-CSIC) volem recordar que invertir en recerca marina és invertir en el benestar del nostre planeta i de les generacions futures.

 

Promoció de la cultura oceànica

Des del IMEDEA, també fem èmfasi en la promoció de la cultura oceànica a través dels projectes europeus Erasmus+ (You4Blue) i Ocean Night, a més d'unes altres i diverses activitats al llarg de l'any.

Un dia mundial dedicat als oceans

L'any 2008, l'Assemblea General de les Nacions Unides va assignar al dia 8 de juny "Día Mundial dels Oceans". Aquesta decisió va suposar una oportunitat per a la comunitat internacional de treballar per a la millora de la comprensió de l'oceà global i els éssers que alberga, així com divulgar el paper que exerceix en el desenvolupament de la vida i difondre els reptes als quals, com a societat, ens enfrontem en la seva preservació.

 

Malgrat els avanços realitzats, encara falta molt per fer. Per això, "Despertar noves profunditats” és el tema central d'aquest any 2024, emmarcat en el Decenni de Ciències Oceàniques de l'ONU.