La FAO celebra a Mallorca un taller transversal sobre el seguiment de la pesca recreativa al Mediterrani

16/10/2010


 - L’Imedea (CSIC-UIB) i la Direcció General de Pesca del Govern de les Illes Balears allotgen aquest taller al campus de la UIB fins el proper divendres 22.

 

- Diversos científics de Balears participen a les sessions de treball, que han estat inaugurades avui per la directora general de Pesca, la senyora Patricia Arbona.

 

Mallorca, 20 d’octubre de 2010. Des d’avui fins divendres 22 d’octubre la Comissió General de la Pesca Mediterrània de la FAO (CGPM FAO) du a terme a Mallorca una reunió de treball centrada en l’estudi i l’anàlisi del paper de la pesca d’esbarjo a la Mediterrània. La trobada, que té lloc al campus de la UIB (edifici Cas Jai), compta amb més de 30 participants, científics experts de diversos països de la zona mediterrània (Algèria, Tunísia, el Marroc, Egipte, Turquia, Itàlia, França, Espanya o la Gran Bretanya) i també amb diverses ONG com l’European Anglers Alliance (EAE), la Confederació Espanyola de Pesca Recreativa Responsable (CEPRR) i altres de caràcter més internacional, entre les quals hi ha WWF o OCEANA.

 

Aquesta reunió suposa el primer pas en el desenvolupament del compliment de la normativa europea d’un pla de seguiment de la pesca recreativa que comprengui els aspectes biològics, socials, legals i econòmics. L’objectiu és facilitar l’establiment d’un programa de treball a llarg termini per estimar l’esforç pesquer recreatiu, la participació, els tipus de pesca, la captura i el valor econòmic d’aquesta activitat, que conviu des de fa segles amb el desenvolupament cultural i socioeconòmic d’aquestes regions, com és el cas de la societat balear.

 

En concret, el taller proporcionarà la plataforma adequada perquè la CGPM acordi una definició de la pesca recreativa que s’utilitzarà en el marc de seguiment establert pels experts. Igualment, en aquestes sessions s’avaluaran els estudis d’exploració de la situació socioeconòmica de la pesca recreativa, s’analitzarà la informació disponible sobre la situació de la pesca recreativa en els països membres (especialment en la informació quantitativa de cada segment, incloent el nombre de persones implicades, les espècies afectades per efectes ambientals, l’impacte econòmic i socioeconòmic de l’activitat), i es descriuran els conflictes i dificultats entre les parts interessades en relació amb l’explotació dels recursos pesquers, entre altres accions.

 

L’Imedea i la Direcció General de Pesca del Govern de les Illes Balears desenvolupen des de l’any 2000 un intens treball per estimar la importància de la pesca recreativa a les Balears, i han cooperat ja en tres projectes diferents (SUMA’T, ROQUER i CONFLICT). Els mètodes desenvolupats seran presentats en aquesta reunió per l’equip científic de la professora Beatriz Morales Nin (directora de l’IMEDEA) i el doctor Miquel Palmer Vidal. La directora general de Pesca, Patricia Arbona, serà l’encarregada d’inaugurar aquestes sessions de treball juntament amb Antoni M. Grau, actiu participant dels projectes esmentats.

 

D’aquesta manera, els estudis revelats pels científics de Balears serviran de referent i ajuda per a la resta de companys i prenedors de decisions que hauran d’escometre tasques similars a la resta de la Mediterrània.