L'IMEDEA participa en l'anàlisi de l'impacte socioeconòmic de la pesca recreativa

28/07/2020

  • El llibre La pesca recreativa. De l'oci a l'economia aprofundeix en les repercussions que té aquest tipus de pesca sobre les espècies capturades i sobre les economies locals
  • Aquesta pràctica, desenvolupada com a mínim un cop a la vida per un 47 per cent de la població, ha estat utilitzada amb èxit en teràpies per reduir la conflictivitat entre adolescents

 

 

 

Esporles, 29 de juliol de 2020. Les restes arqueològiques trobades a la cova de Nerja (Màlaga) testifiquen que, a la Península Ibèrica, la pràctica de la pesca s'exercia fa més de 8.000 anys. A l'actualitat, el sector pesquer espanyol contribueix a una part fonamental de la nostra alimentació i té un pes econòmic molt rellevant. A més, al marge de la pesca professional, la recreativa o d'oci es practica de forma generalitzada al nostre país.

 

 

La pesca recreativa. De l'oci a l'economia és un nou llibre de la col·lecció Divulgació (CSIC-Catarata), en el qual es donen a conèixer els fonaments d'aquesta modalitat de pesca i les implicacions socials, culturals i econòmiques que té. Els autors són Beatriz Morales-Nin, professora d'Investigació de l'IMEDEA (UIB-CSIC) i Javier Lobón-Cerviá, investigador científic del Museu Nacional de Ciències Naturals (CSIC).

 

 

El llibre aporta dades per comprendre l'abast de l'activitat pesquera amb finalitats lúdiques. Segons una enquesta nacional realitzada el 2017 per l'IMEDEA (UIB-CSIC), un 47 per cent de la població havia pescat almenys una vegada a la vida i un 24 per cent ho havia fet els últims dotze mesos. Així mateix, un 23 per cent dels enquestats pensava dedicar un cert temps a la pesca l'any següent. «Aquest nivell de participació, considerant la població actual de país, és més que notable i, entre altres coses, implica que moltes persones han convertit la pesca recreativa en l’afició principal», expliquen els autors. Així mateix, «aquestes xifres tenen també grans repercussions: primer, sobre les poblacions de les espècies capturades i els sistemes aquàtics on s'exploten i, segon, sobre les economies locals i regionals», afegeixen.

 


Els autors també analitzen la tipologia i els perfils dels pescadors, les seves motivacions i els seus hàbits més comuns. «A Espanya, el pescador tipus és essencialment masculí i de mitjana edat; la participació femenina hi és molt minoritària», apunten. A més, descriuen les tècniques de captura dominants en aigües dolces i marines i identifiquen les espècies i els hàbitats preferents on els aficionats a la pesca desenvolupen l’activitat. En aquest sentit, guanya la tradició, ja que, tot i les múltiples tècniques i materials existents, «tant en les aigües continentals com en les marines, la tècnica preferida és la de canya i llinya», assenyalen. Si parlam d'espècies, en aigües continentals destaquen la truita (Salmo trutta), més coneguda com «la princeseta dels rius» i el salmó (Salmo salar). Els científics del CSIC constaten un descens molt acusat els darrers anys tant de les poblacions d'aquestes espècies com del nombre de pescadors que sol·liciten les llicències corresponents.

 

 

En l'entorn marí, la pesca des de terra és majoritària, seguida per la que es practica des d'una embarcació, i, de forma molt més minoritària, per la pesca submarina. Lligades a aquestes modalitats i a la ubicació dels pescadors, hi ha les espècies capturades al llarg dels milers de quilòmetres de costa de la península Ibèrica i les illes del territori espanyol.

 

 

Si ens fixam en els aspectes socials, «la pesca recreativa tant continental com marina és beneficiosa per a la salut física i mental de qui la practica. A més, ha estat utilitzada amb èxit com a teràpia per reduir la conflictivitat entre adolescents i per integrar grups en risc d'exclusió social», il·lustren els autors.

 

 

Això a banda, el llibre s'ocupa de la conservació i gestió d'espècies i de les implicacions econòmiques d'aquesta activitat. En tot cas, els investigadors matisen que «el valor econòmic de la pesca recreativa és difícil d'avaluar, perquè, per definició, les captures no es comercialitzen i la motivació és essencialment gaudir de l'experiència. I aquestes sensacions o sentiments no poden expressar-se en termes d’economia de mercat. Aspectes com l'oci, la tradició, etc., sovint s'esmenten com a factors motivadors, mentre que el peix capturat per al consum domèstic hi té només un paper secundari».

 

 

'La pesca recreativa. De l'oci a l'economia' és el número 31 de la col·lecció Divulgació (CSIC-Catarata). El llibre es pot adquirir tant a llibreries com a través de les pàgines web de l'Editorial CSIC i Los Libros de la Catarata.

 

 

 

El Consell de Mallorca reconoce las colecciones del Imedea y la finca de Alfàbia como museográficas

La Comisión Técnica Insular de Museos del Consell de Mallorca ha aprobado este martes el reconocimiento como colecciones museográficas los fondos del Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (Imedea), situado en Esporles, y los de la finca de Alfàbia, en Bunyola. Así lo ha comunicado este martes la institución insular en una nota de prensa, en la que ha especificado que ya son diez los museos y las colecciones reconocidos por el Consell y que pueden acceder a las ayudas que convo ...

Leer más: https://www.europapress.es/illes-balears/noticia-consell-mallorca-reconoce-colecciones-imedea-finca-alfabia-museograficas-20200609150907.html

(c) 2020 Europa Press. Está expresamente prohibida la redistribución y la redifusión de este contenido sin su previo y expreso consentimiento.
 


Font: IMEDEA (UIB-CSIC)

Més informació: