"Boia a l'aigua! De l'espai exterior al Mediterrani", una proposta educativa de l'IMEDEA i la ICTS SOCIB sobre la importància dels corrents marins

03/04/2023

Us presentem Boia a l'aigua! De l'espai exterior al Mediterrani, una iniciativa de l’Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) i del Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) per donar a conèixer a la comunitat educativa el projecte científic FaSt-SWOT i la importància dels corrents marins. Aquest projecte està destinat a millorar la nostra comprensió dels corrents oceànics, combinant dades del nou satèl·lit de la NASA (SWOT) amb informació recollida, in situ, en campanyes oceanogrèfiques al voltant de les Illes Balears.

Boia a l'aigua posa a disposició del professorat material per explicar a l'aula la importància de l'oceà i el paper dels corrents marins en la regulació del clima del planeta, en els processos essencials per al desenvolupament de la vida marina i en les qüestions de seguretat marítima. A més, la iniciativa convida els professors i els seus alumnes a participar en el projecte FaSt-SWOT a través de l'amadrinament de fins a 20 boies superficials de deriva o drifters (en anglès) que l'equip científic utilitzarà en una de les campanyes oceanogràfiques el proper mes de maig. Les boies de deriva són instruments oceanogràfics essencials per conèixer els corrents marins, que suren i es desplacen amb els corrents mesurant variables com la temperatura, la pressió atmosfèrica i la posició.

 


 Ja tenim les propostes guanyadores!

El dijous 4 de maig va acabar el termini per a inscriure’s a "Boya en l’aigua! De l’espai exterior al Mediterrani". Aquest està el llistat de centres educatius que s’han unit a l’aventura FaST-SWOT i les seves propostes:

Ágora Portals

3er d'ESO

4t d'ESO

Adella

Perry Platypus

Bisbe Verger 1er d'ESO Bisbe Verger
CEIP Bartolomeu Ordines 6è de Primària CONSELL 6È
CEIP El Terreno 5è de Primària Blau Verd
CC Jesus Maria 2n d'ESO ET
CEIP Es Secar de la Real

5è de Primària

6è de Primària

Tortuga llaüt
CEIP Gabriel Comas i Ribas 5o de Primaria MAR-T
CEIP Gabriel Janer Manila  5è de Primària Planeta
CEIP Pere Cerdà 5è de Primària Cofifú
CEIP Ses Bassetes 6è de Primària Ses Bassetes
Cide 6è de Primària Na piltrafa
Es Lledoner 5è de Primària Suret
IES Binissalem 4t d'ESO Velella binissalemis
IES Joan Alcover

4t d'ESO A

4t d'ESO B

DOROTHEA BATE 

ROSALIND FLANKLIN 

IES Manacor 1er d'ESO IES Manacor
IES puig de sa font 4t d'ESO GASPAR FUSTER 
IES Sineu 1er de ESO Posidònia 
Sant Vicenç de Paül de Manacor

5è de Primària

2n d'ESO

En Vit

Na Catalineta

Santa Magdalena Sofia 4t d'ESO Gràtil
Ses Bassetes 5è de Primària Bob Esponja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Termini tancat


Qui hi pot participar amadrinant una boia de deriva?

La iniciativa s'adreça a l'alumnat de 5è de primària a 4t de l'ESO dels centres d'educació primària i secundària de les Illes Balears.

La participació es farà per classe, mitjançant una persona representant: un professor o una professora. Podran participar-hi un màxim de 2 classes per centre educatiu.

Com hi puc participar? 

És important llegir les bases de participació abans de fer la inscripció.

  • Bases (descàrrega) ATENCIÓ: AMPLIEM EL TERMINI DEL 2 AL 4 DE MAIG DE 2023

Cada classe escollirà un nom (màxim dues paraules) per batejar una boia de deriva. Després, el professor o professora a càrrec haurà d'emplenar la inscripció per fer arribar la proposta de la classe a l'equip científic. Es seleccionaran, per ordre de registre, els 20 primers noms inscrits.

  • Formulari d'inscripció (descàrregaATENCIÓ: AMPLIEM EL TERMINI DEL 2 AL 4 DE MAIG DE 2023

L’idioma escollit per a la participació pot ser castellà, català o anglès.

El termini d'inscripció i presentació de propostes és de l'11 d'abril al 2 de maig del present any 2023. ATENCIÓ: AMPLIEM EL TERMINI DEL 2 AL 4 DE MAIG DE 2023

Les classes participants podran consultar l'estat de la inscripció en aquesta mateixa pàgina, on s'aniran publicant les novetats del projecte.

Materials per a l'aula 

Per entendre el context i potenciar el desenvolupament creatiu de l'activitat, Boya a l'aigua posa a disposició del professorat material didàctic, de descàrrega gratuïta:

A més, s'anima el professorat a projectar a l'aula aquest vídeo de la NASA en què es mostra el moment en què va ser llançat el satèl·lit SWOT el mes de desembre passat.

Què farà l'equip científic amb la proposta de les escoles?

Els 20 primers noms que rebi l'equip científic es faran servir per batejar les 20 boies de deriva que seran llançades a l'aigua durant la campanya FaSt-SWOT del 8 a l'11 de maig d'aquest any 2023.

Serà a partir de llavors que cada classe podrà fer un seguiment a temps real de la seva boia amadrinada mitjançant el visor de boies de deriva de la ICTS SOCIB, una eina de visualització de la trajectòria de les boies.  

Cronograma

De l'11 d'abril al 4 de maig – Inscripcions i recepció de propostes.

Del 3 al 5 de maig - Publicació de la relació de boies apadrinades pels centres escolars a la pàgina web de l'IMEDEA.

Del 8 a l'11 de maig - Començament de la segona campanya FaSt-SWOT i llançament de boies apadrinades.

A partir del 8 de maig i durant 2 mesos es podrà fer el seguiment de les boies amadrinades al visor del SOCIB.

Què és el projecte FaSt-SWOT i quina és la seva missió

La NASA i el Centre National d'Études Spatiales (CNES per les sigles en francès), amb la contribució de l'Agència Espacial Canadenca i l'Agència Espacial del Regne Unit, van llançar el desembre passat a l'espai el satèl·lit SWOT (Surface Water and Ocean Topography o Topografia oceànica i de les aigües superficials), que orbitarà al voltant de la Terra fins al 2026 per examinar l'aigua superficial del planeta. El satèl·lit, en la missió del qual participen investigadors i investigadores de l'IMEDEA (CSIC-UIB) i de la ICTS SOCIB, proporcionarà per primera vegada a la història informació sobre més del 90% dels cossos d'aigua salada i dolça de la Terra (des de rius fins a oceans).

 Uneix-te a l'Aventura FaSt-SWOT! Participa i amadrina una boia de deriva 


Notícies relacionades​: