L'IMEDEA llança una escola d'estiu dirigida a joves investigadors per a impulsar la conservació marina i costanera
- El programa arrencarà en 2024 i possibilitarà a estudiants de carreres científiques viure una experiència immersiva en el món de la recerca a través de l'exploració dels ecosistemes costaners i marins a les Illes Balears.
L'IMEDEA (CSIC-UIB) ha dissenyat el programa formatiu “IMEDEA Summer School: Interdisciplinary Science for Marini and Coastal Conservation in a Changing World” (Escola d'estiu IMEDEA: ciència interdisciplinària per a la conservació marina i costanera en un món canviant) que es posarà en marxa la setmana del 20 al 26 d'octubre 2024. Aquesta iniciativa està especialment dirigida a estudiants de postgrau que estiguin cursant els seus primers anys de carrera científica en qualsevol país del món.
L'escola d'estiu de l'IMEDEA posa especial èmfasi en la recerca interdisciplinària i es basarà en metodologies d'última generació per a explorar, de manera integral, sistemes costaners i marins de les Balears.
A través d'un enfocament híbrid, IMEDEA Summer School integrarà recerca pràctica amb fonaments teòrics de diverses disciplines, incloent-hi l'oceanografia, l'ecologia marina i costanera i la governança marina. Els i les estudiants utilitzaran tècniques avançades com l'anàlisi de xarxes, anàlisis de dades satel·litàries i intel·ligència artificial que ajudin a abordar dades complexes. A més, adquiriran coneixements avançats i habilitats de recerca per a abordar desafiaments mediambientals significatius com: el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i la gestió sostenible de recursos en ecosistemes emblemàtics.
A més, els participants en el programa podran conèixer de primera mà l'institut de recerca amfitrió IMEDEA, en el qual exploraran les aplicacions d'intel·ligència artificial en ciències marines.
El curs culminarà amb una expedició a l'icònic Parc Nacional Marítim-terrestre de l'arxipèlag de Cabrera, una zona protegida en la qual poder observar i estudiar les complexitats dels sistemes costaners i marins interconnectats en múltiples camps d'estudi.
Les inscripcions s'obriran pròximament, amb l'oportunitat de sol·licitar ajuda financera.
A qui va dirigit?
El curs està especialment dirigit a estudiants de màster i doctorat, així com a investigadors postdoctorals júniors que estiguin profundament compromesos amb l'avanç del coneixement científic en suport a la conservació dels sistemes costaners i marins.
Foto: Parc Nacional Marítim-terrestre de l'arxipèlag de Cabrera Autor: IMEDEA
Característiques clau del programa:
• Recerca interdisciplinària d'avantguarda:
Els participants viuran de primera mà la realitat d'una recerca interdisciplinària d'avantguarda, aprofundint en conceptes teòrics d'ecologia, oceanografia i conservació.
• Transcendir les disciplines individuals:
Aquest programa promou activament la col·laboració entre estudiants de diferents disciplines que no sols hauran de tenir clar les complexitats del món real des del seu exercici, sinó també hauran de conèixer aquells reptes als quals s'enfronta la seva àrea de coneixement.
• Lideratge científic per a transformar:
La interacció amb líders científics internacionals, a l'avantguarda de diverses àrees de coneixement, afavoreix el desenvolupament natural de les relacions professionals, possibilitant als estudiants entrar en contacte amb col·legues doctorals i fomentant el desenvolupament de solucions de recerca innovadores i integrades destinades a preservar els ecosistemes marins i costaners.
Programa
L'escola d'estiu consta de tres mòduls principals, que inclouran seminaris científics al matí i sessions pràctiques a la tarda:
• Mòdul 1: Processos Costaners i el seu Impacte en els Ecosistemes Marins
• Mòdul 2: Dinàmica dels Ecosistemes Costaners: Naturalesa, Física i Interacció Humana
• Mòdul 3: Estudis Integratius en Ecosistemes Marins i Costaners
A més, els participants realitzaran dues sortides de camp: una, al Parc Nacional de Cabrera i una altra, a l'institut de recerca amfitrió IMEDEA, situat al poble d'Esporles.
Aquesta iniciativa és part de l'ajuda CEX2021-001198, finançada per MCIN/*AEI/10.13039/501100011033.
Per a més informació contactar amb: sdo@imedea.uib-csic.es
Aquesta iniciativa és part de l'ajuda CEX2021-001198, finançada per MCIN/*AEI/10.13039/501100011033.
Per a més informació contactar amb: sdo@imedea.uib-csic.es