Actividades para celebrar el Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia

04/02/2024

El 11 de febrer (11F), es celebra arreu del món el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència. En aquest context, en línia amb l'Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 5 "Aconseguir la igualtat entre els gèneres i empoderar totes les dones i les nenes", cada any organitzem des de l'IMEDEA una sèrie d'activitats per apropar la ciència que realitzen les investigadores del nostre Institut i per contribuir a la reducció de la bretxa de gènere en els sectors STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).

Programa d'actividades a l'IMEDEA:

Aquestes són les activitats que hem preparat a l'IMEDEA per aquest any 2024

Dones referents en ciència

Al llarg de la setmana del 5 al 11 de febrer, les xarxes socials de l'IMEDEA es ompliran de continguts temàtics relacionats amb dones referents en l'àmbit científic. D'una banda, personal de l'IMEDEA ens explicarà, a través de petits vídeos, qui han estat les dones que han marcat la seva trajectòria científica: des d'investigadores que han fet història fins a les més punteres en l'actualitat, passant per professores o companyes de professió.

 

D'altra banda, us explicarem la història d'algunes d'aquestes dones en breus monogràfics i imatges, material que també estarà disponible per a descarregar aquí.

IG @imedea_uib_csic

X @IMEDEA_UIB_CSIC

FB @Imedea Uib-Csic

 

Científiques de l'IMEDEA a l'aula!: xerrades en centres educatius

  • Com en altres anys, investigadores de l'IMEDEA es desplaçaran a centres educatius de Mallorca per explicar les seves trajectòries i experiències en el món de la ciència, a més dels seus projectes actuals:
  • Dimarts 6 de febrer: la física Ananda Pascual visitarà el CEIP Llorenç Riber per explicar, a l'alumnat de cinquè i sisè de primària, com es investiguen els oceans i la seva relació amb l'atmosfera (temperatura del mar, corrents marines, canvi climàtic, etc.).
  • Dimecres 7 de febrer: l'ecòloga Ana Sanz estarà al CEIPIEEM Son Serra per apropar a l'alumnat de segon d'educació primària com funcionen les poblacions animals i com conservar-les.
  • Dilluns 12 de febrer: Elisabet Verger, graduada en ciències i tecnologies marines, donarà la seva xerrada al CEIP Es Molinar per apropar l'oceanografia i les tecnologies marines a l'alumnat de primària.
  • El divendres 8 de març, dues investigadores de l'IMEDEA, Aina Pons i Elvira Mayol, participaran en un congrés estudiantil dedicat al mar i una posterior taula rodona, organitzat per l'IES Capdepera.

Les xerrades s'han establert a través de la pàgina web del 11 de febrer.

 

Altres activitats externes:

A més, investigadores i personal tècnic de l'IMEDEA estan convidades a participar en activitats de caràcter conjunt amb altres entitats de les Balears:

Foto-networking de la comunitat de dones en ciència a les Illes Balears

La Plataforma 11F Balears, amb el suport d'altres institucions científiques de les Balears, convoca anualment una foto per commemorar el Dia Internacional de les Dones i Nenes a la Ciència i la Tecnologia. L'objectiu és destacar i inspirar les dones de recerca i tecnologia a les Illes Balears.

Les investigadores de l'IMEDEA també formaran part d'aquesta iniciativa que aquest any estarà seguida d'un trobada de networking per fomentar la col·laboració i compartir idees entre aquest col·lectiu, les institucions de recerca de la regió i els mitjans de comunicació. La iniciativa busca posar en valor el paper de les dones en aquests àmbits de manera col·laborativa.

Data: Divendres, 9 de febrer 2024
Hora: 11:00 h
Lloc: Cases de Son Espanyol del ParcBit / Clastra de Son Espanyol

Més informació: Web de la Plataforma 11F Balears


Una data celebrada en tot elmon 

El 2015, l'Assemblea General de Nacions Unides va acordar el 11 de febrer (11F) com el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència i la Tecnologia per reconèixer el paper crític que desenvolupen les dones i les nenes en el món científic i tecnològic, a més de reconèixer les nenes i joves com a motors del desenvolupament de la nostra societat.

Aquesta commemoració té com a objectiu visibilitzar la feina de les dones que es dediquen principalment a les àrees STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques), creant així referents femenins per a la infància que puguin contribuir a l'elecció d'aquestes àrees com a carreres professionals, a més de conèixer els diferents factors que afecten la situació actual de la dona en les àrees STEM per fomentar pràctiques que condueixin a la seva eliminació i assolir la igualtat de gènere en l'àmbit científic.

Aquestes activitats es celebren, principalment, entre l'1 i el 15 de febrer. A Espanya, la primera edició va tenir lloc l'any 2016

 


Notícies relacionades:

05/02/2023 - Día Internacional de la mujer y la niña en la ciencia 2023 en el IMEDEA

24/01/2022 - Día Internacional de la Mujer y la Niña en la Ciencia 2022 en el IMEDEA

10/02/2021 - “Ilusiones Científicas”, el vídeo del IMEDEA para concienciar sobre el papel de la mujer en la ciencia y fomentar las vocaciones científicas