Joves del Mediterrani s'uneixen en Heraklion per a enfortir la connexió amb el medi ambient marí

23/04/2024

Joves de Mallorca, Sardenya i Creta s'han reunit en Heraklion com a part del projecte Erasmus+ YOU4BLUE, recolzat per la Unió Europea, amb el propòsit de conrear una consciència ambiental més profunda i promoure la sostenibilitat a la regió mediterrània.

YOU4BLUE cerca inspirar als joves a veure el medi ambient com una extensió de la seva identitat, no sols com un recurs. A través d'interaccions amb experts en diverses disciplines, es fomenta el pensament crític i es promou una comprensió integral dels desafiaments ambientals, en línia amb la visió d'un futur més sostenible.

L'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA CSIC-UIB) es destaca com a soci científic del projecte a Espanya, mentre que l'Institut IES Bendinat de Calviá és la institució on s'ha dut a terme la col·laboració i el suport científic.

Durant el seu sojorn en Heraklion, els 50 estudiants participants s'han submergit en una varietat d'activitats interactives dissenyades per a explorar i comprendre l'entorn marí. Des de la vital tasca de neteja i classificació de deixalles a la platja fins a l'emocionant identificació de la biodiversitat costanera, els participants han demostrat un compromís actiu amb la protecció i preservació dels ecosistemes marins.

Foto: Alumnes del I.E.S Bendinat durant una de les activitats de la trobada.

 

Un dels moments més destacats va ser un taller amb ROVER, que va brindar als estudiants una valuosa experiència pràctica sobre la tecnologia i la seva aplicació en la recerca marina i ambiental. Aquesta immersió tecnològica va ampliar la seva comprensió i els va inspirar a considerar noves maneres d'abordar els desafiaments ambientals.

A més de les activitats científiques, els joves van explorar la rica història i cultura local amb visites al Museu d'Arqueologia i al famós Palacio de Knossos, bressol de la civilització minoica. Aquestes experiències no sols van enriquir la seva comprensió de l'entorn marí, sinó que també van enfortir la seva connexió emocional amb ell, fomentant un sentit de responsabilitat i compromís amb la protecció dels oceans.

La jornada va concloure amb un sopar que oferia productes locals i danses tradicionals, proporcionant un tancament memorable a aquesta experiència enriquidora.

Aquesta reunió en Heraklion marca el segon intercanvi presencial del projecte, succeint al primer esdeveniment que va tenir lloc a Càller, Sardenya, a l'abril de 2023. La culminació del projecte està prevista per a setembre de 2024 a Mallorca, amb l’IMEDEA com a amfitrió de l'última trobada.

 

Notícies relacionades

YOU4BLUE: Un Projecte Erasmus+ per Revolucionar la Relació dels Joves amb el Medi Ambient Marí

Rebem la visita de l'IES Benditat