Un viatge científic amb tren, visites a l’IMEDEA i l’estrena d’un curt documental: les nostres activitats per a la Setmana de la Ciència i la Innovació 2023

27/10/2023

Com cada any al mes de novembre, a l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) oferim activitats científiques divulgatives per celebrar la Setmana de la Ciència i la Innovació. Aquesta iniciativa està impulsada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i té l’objectiu d’acostar la ciència a un públic de totes les edats, estimular l’interès pel coneixement i incentivar que la ciutadania participi en qüestions científiques mitjançant la realització d’activitats divulgatives.  

La proposta de l’IMEDEA per aquest 2023 comprèn visites guiades a l’Institut, l’estrena d’un curt documental amb xerrada-col·loqui i un viatge científic amb un tren centenari que travessa la serra de la Tramuntana.

Les comentam a continuació, no us les perdeu!  

 

VISITA L’IMEDEA

 

  

Foto: Andrea Antón, investigadora de l'IMEDEA  Autor: IMEDEA

 

8 de novembre

De 10.30 a 13 hores

Us proposam un recorregut per alguns dels espais on es genera coneixement científic a l’IMEDEA. Podreu accedir a laboratoris i instal·lacions singulars, a més d’entrar en contacte directe amb els equips de recerca i els tècnics que fan feina a l’IMEDEA cada dia.

La visita consta d’un recorregut amb explicacions diverses, de devers 20 minuts cadascuna, que aprofundeixen en alguns dels projectes que s’estan duent a terme.

E1. LABORATORI DE MICROBIOLOGIA

E2. LABORATORI D’ECOLOGIA TERRESTRE

E3. CANVI GLOBAL I ACIDIFICACIÓ DE L’OCEÀ

E4. ESTUDI DE FONS MARINS / RODÒLITS

E5. ESTUDI DE FONS MARINS / INSTRUMENTACIÓ

E6. LES COL·LECCIONS DE L’IMEDEA

L’activitat es dirigeix a totes les persones interessades en la ciència i amb ganes de conèixer l’IMEDEA.

És una activitat gratuïta, però requereix inscripció prèvia. Les places són limitades, per la qual cosa convé reservar amb antelació. Les sol·licituds s’atendran per ordre d’inscripció.

Us hi podeu inscriure aquí.

           

           

ESTRENA DEL CURT DOCUMENTAL DE L’ESPAI A LA MEDITERRÀNIA: PERSEGUINT CORRENTS MARINS

 

Foto: fotograma del documental "De l'espai a la mediterrània: perseguint corrents marins" Autor: IMEDEA

 

8 de novembre

A les 18 hores, a la Sala de Seminaris de l’IMEDEA, Esporles

L’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats i el Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (ICTS SOCIB) presentaran el curt documental De l’espai a la Mediterrània: Perseguint corrents marins.

Aquest treball és el resultat d’una sèrie d’enregistraments que es varen fer durant la segona campanya del projecte FaSt-SWOT, la missió del qual va consistir a fer mesuraments de corrents oceànics mitjançant instruments oceanogràfics autònoms, com són els planadors submarins o les boies de deriva apadrinades per centres educatius de les Balears.

Després de la projecció, s’obrirà un espai de xerrada col·loqui presentat per Tona Pou, en la qual participaran part de l’equip científic de la missió —Ananda Pascual, Baptiste Mourre, Bàrbara Barceló-Llull, Benjamín Casas i Lara Díaz-Barroso— i el director del curt documental, Nathan Siegel.

L’accés és obert i gratuït (sense reserva prèvia). Aforament limitat a 50 persones.

 

CIÈNCIA A TOT TREN: EXPERIMENTAR LA CIÈNCIA MITJANÇANT UN VIATGE AMB EL TREN DE SÓLLER

 

 

11 de novembre

De 10 a 17.45 hores al tren de Sóller

Una vintena de científics i científiques de diverses institucions públiques de recerca a les Illes Balears s’han unit per dur a terme Ciència a tot tren, una proposta única que convida tots els públics a experimentar la ciència a través d’un viatge amb l’emblemàtic tren de Sóller.

En concret, científics i científiques compartiran amb els passatgers del tren de fusta centenari els darrers avenços i coneixements a través d’una sèrie de microxerrades divulgatives, durant el trajecte per la serra de la Tramuntana, Patrimoni de la Humanitat. En arribar a Sóller, el públic tindrà l’oportunitat de visitar alguns dels centres culturals rellevants de la zona, com el Jardí Botànic de Sóller, el Museu de la Mar del Port de Sóller i el Museu Balear de Ciències Naturals. Les xerrades continuaran en el trajecte de tornada a Palma.

Així, es torna a posar en marxa la iniciativa impulsada per l’IMEDEA durant la Setmana de la Ciència 2021: Cites ràpides amb científiques i científics al tren de Sóller, una prova pilot a la qual varen assistir un centenar de persones i que enguany cobra força —gràcies a la coorganització amb altres entitats i instituts— i triplica l’aforament.  

Enguany, l’IMEDEA hi participa amb aquestes microxerrades:

  • Els raors, els seus gens i la seva personalitat (Margarida Barceló)
  • Paleobiologia de la conservació: connectant el passat amb el present, per a un futur millor (Alejandro Valenzuela)
  • Benvinguts a la selva microbiana! (Óscar Guadayol)

Podeu ampliar informació i conèixer el programa complet en aquest enllaç a la notícia de l’esdeveniment. 

L’activitat és oberta a persones curioses, aventureres i que tinguin interès per la ciència. Tot i que les xerrades són divulgatives, no estan adaptades a menors de sis anys.

És una activitat completament gratuïta, tot i que és imprescindible que n’obtingueu l’entrada.

Inscriviu-vos-hi aquí.

 

 

EL NOSTRE COMPROMÍS AMB L’EDUCACIÓ: VISITES D’ESCOLES A L’IMEDEA 

 

Foto: Joan Pons, investigador de l'IMEDEA Autor: IMEDEA

 

8 i 13 de novembre

De les 10 a les 13 hores

 

La Setmana de la Ciència sempre ha estat una activitat molt enfocada també a escoles i centres educatius. Enguany, a l’IMEDEA rebrem diversos grups d’alumnes d’entre 7 i 18 anys provinents de l’Escola Montessori de Mallorca i de l’IES Bendinat.

Si us interessa formar part de la nostra base de dades de professorat per assabentar-vos de les activitats dirigides a l’àmbit educatiu que fem, podeu contactar amb el nostre equip de divulgació a través de l’adreça electrònica comunicacio@imedea.uib-csic.es